3
Mayıs
2024
Cuma
HAKKARİ

Hakkari'de 'salla ulaşım' çilesi

Hakkari'nin Çemenli Köyü sakinlerinin yıllardır çektiği köprü çilesi nihayet çözüldü. Zap Deresi'nin her iki tarafında evleri olan ve karşıdan karşıya geçmek için çalı çırpı ve tahtalardan sırat köprü yapan, bidonlarla sal yaparak geçişlerini sağlayan 50 hanelik köy bu sıkıntıdan kurtuluyor.
Ulaşım yüzünden suyun karşı tarafından bulunan tarım arazileri ve evlerini terk ederek karayolu üzerindeki alana yerleşen köylülerin imdadına Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü yetişti. Kış ayları olmasına rağmen malzemesi valilikten işçiliği ise köylülere ait olan çalışmalar sonucunda asma köprünün ayakları bitirilerek iş makinaları tarafından köprünün halatları çekilmeye başlandı.
Çimenli Köyü sakinlerinden İsmail Çiftçi, Zap Deresi yüzünden tarım alanlarından ve evlerinden olduklarını belirterek, yıllar sonra yapılan asma köprü sayesinde evlerine kavuşacaklarını söyledi. Çiftçi, "Suyun karşısında evlerimiz ve işlek tarım arazilerimiz bulunuyordu. Azgın dereyi aşamadığımız için evlerimizi terk etmek zorunda kalmıştık. Su seviyesinin düşmesiyle birlikte çalı çırpılardan sırat köprü yaparak tarım alanlarımızı ulaşmaya çalışıyorduk. Su seviyesi yükselirken beraberinde yaptığımız köprüyü de götürüyordu. Bu çileli ulaşım yüzünden 3 kişi suya düşerek hayatını kaybetti. Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü'ne müracaat ederek bu sorunumuz ortadan kaldırıldı. Asma köprünün malzemesi valilikten işçiliği ise bizden olmak üzere köprü inşaatına başladık" dedi.
Köy Hizmetleri İl Müdürü Mutalip Şansi ise, Çemenli Köyü'nde yapılan çalışmaları denetleyerek köprü hakkında bilgi aldı. Mutalip Şans, "Devlet-köylü işbirliği ile köprü yapıyoruz. Köylülerin çektiği sıkıntılar yakında bitecektir. Daha önceleri ilkel yöntemlerle suyun üzerinde karşıdan karşıya geçiyorlardı. Durumu valiliğe bildirmemiz üzerine malzemesi valilikten işçiliği köylülerden köprünün inşaatına başladık. Eğer bu köprü ihale yoluyla yapılsaydı 50 milyar lirayı bulacaktı. Köylülerle işbirliği yaptığımız için bize maliyeti 15 milyar liraya mal olacaktır" diye konuştu.
HAKKARİ - İHA
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2004 Çarşamba 19:00:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?