3
Mayıs
2024
Cuma
HAKKARİ

Hakkari'nin 150 yıllık hikayesini anlatan CD

1998 yılından beridir köy köy gezerek dengbeşlerle konuşan ve eski şarkıları kayıt altına alan Bülent Çetin ve Serdar Özdinç isimli gençler, yazar Muhsin Kızılkaya ve kardeş Türküler Grubu’ndan Vedat Yıldırımla birlikte hazırladıkları Eyhok’ta, Hakkari’nin ilk geleneksel müzik parçalarının yer aldığını ve CD ile kasetlerin halkın beğenisine sunulduğunu belirttiler. Albümün çıkmasında büyük emek sarf eden Hakkarili gençler , piyasaya yeni çıkan CD ve kitapçığın halka tanıtılması amacı ile bir basın toplantısı düzenlediler. Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan bürolarında gerçekleştirdikleri toplantıda, basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bülent Çetin ve Serdar Özdinç, CD’lerin ’www. kalan.com.tr’ internet adresi üzerinden de satışa sunulduğunu söylediler. Çetin ve Özdinç şöyle devam etti:

"Hakkari bölgesinin en büyük aşiretlerinden Pinyanişi, Ertuşi ve Goyi aşiretlerine ait kayıtların yanı sıra, 1972-1973 yılında Lübnan’da düzenlenen Asuri Müzik Şenliği’nde Hakkari’li bir Keldani tarafından okunan 3 şarkı ile birlikte Cizreli Dengbeş Fadıl’ın okuduğu 2 halk şarkı da albümde yer alıyor. Yöremize ait 82 parçanın bulunduğu albüm piyasada 22, internet üzerinde ulaşanlara 16 milyon liradan satılıyor. Kaset ise 11 milyon liradan satılmaktadır. Yapımcı firma Kalan Müzik tarafından bin adet CD ve kitapçık çıkartıldı. Albüm şu anda Türkiye’nin her tarafında satılıyor. 1850’lerden beri okunan parçaların kayıt altına alındığı bir albüm olarak belirlenen Eyhok bünyesinde, Kürtçe türkülerin yanı sıra Nasuri Süryanilerinin kullandığı Süryanice parçalarda barındırılıyor. Peygamber Efendimiz’e (SAV) sevginin, ahirete inancın anlatıldığı Kürtçe halk ezgileri olan 4 medihanın yer aldığı albümde, bölge halkının oldukça önemsediği Dımdım Destanı da yer alıyor. İran’a başkaldıran bir Kürt’ün kurduğu kalede, Farslar’a karşı mücadelesinin anlatıldığı destan, yine yöre halkı tarafından birlikte yorumlanmıştır. Düğün divan ve ilahiler de bulunuyor. Kitapçıkta bölgeyle ilgili tarihçe, aşiret yapısı, dini etnik, cemaatler ve geleneksel müzikler konusunda oldukça geniş bilgiler veriliyor. Kitapçıkta Kürtçe, Türkçe ve İngilizce yazılar bulunuyor. İleri ki yıllarda bu albümün devamını da çıkartabiliriz."

iha-hakkari
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2004 Pazartesi 22:38:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
İskender YILDIZ IP: 88.230.242.xxx Tarih : 3.06.2008 06:53:49

Binlerce yıllık tarihi geçmişiyle bolluk ve bereket fışkıran şu güzel ülkenin değerini bilmiyoruz. Doğal renkliliği kadar, kültürel renkliliği ile de dünyanın sayılı ülkeleri arasındayız. Ama,renkliliğe ve kültürel zenginliğe tahammülü olmayanlar-şu veya bu görüş, önemli değil- bu renkliliği matlaştırmak için uğraşıyorlar. Güzel bir çalışma. Bu gibi etkinliklerin, bu toprakları yurt bellemiş olan ve gönül bağıyla bağlı olan bütün değerler için yapılmasını da isterim.Kahramanmaraş Göksun Keklikoluk Köyü, Sivas İmranlı Doğançal Köyü başta olmak üzere, selam bekleyen herkese Gaziantep'ten selamlar.