4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Hakkari'nin sağlık ordusu!

Doktorların gitmek istemediği Hakkâri'de, yeni hastanenin açılması her şeyi değiştirdi. 2002'de yalnızca 4 uzmanın görev yaptığı Devlet Hastanesi'nde şimdi 33 doktor var..

Kimisi İstanbul'dan kimisi Ankara'dan mecburi hizmet yasası kapsamında Hakkâri'ye atandılar. Ancak onlar hiç düşünmeden görev aşkı ile beyaz önlüklerini alarak geldikleri kentte yıllardır doktor hasreti çeken halkın umudu oldular. 2002'de yaşanan doktor sıkıntısı nedeniyle 6 hastanın hayatını kaybettiği Hakkâri'de aradan geçen 4 yılda sağlık alanında büyük atılımlar yapıldı.

2005'te meydana gelen 5.5 şiddetindeki deprem nedeniyle hasar gören Hakkâri Devlet Hastanesi yıkılarak yerine Türkiye'de çok az sayıda bulunan modern devlet hastanesi inşa edildi. Bu süre zarfında hastane, 4 katlı sağlık ocağında hizmet verdi. Yaklaşık 10 gün önce Hakkâri'yi ziyaret eden Başbakan Erdoğan, 2 ay önce açılan Hakkâri Devlet Hastanesi'nin resmi açılışını gerçekleştirdi. Sağlık Bakanlığı'nın başlattığı mecburi hizmet yasası kapsamında atanan doktorların gelip görevlerine başlaması Hakkâri'de sevinç yarattı. Yıllardır tedavi olmak için çevre illere ve İran'a giden vatandaşlar doktorların gelmesiyle birlikte artık tedavilerini kendi memleketlerinde yapabiliyor.

BAŞKA İLLERE GİDİLMİYOR
2002'de sadece 4 uzman doktorun görev yaptığı Hakkâri Devlet Hastanesi'nde uzman doktor sayısı 33'e, pratisyen doktor sayısı 19'a, il genelindeki uzman doktor sayısı 59'a, pratisyen doktor sayısı ise 98'e çıktı. Başhekim Dr. Ali Güneş, "Modern bir binada hizmet veriyoruz. İmkânlarımız çok iyi hale geldi. Ameliyat için artık Hakkârili vatandaşlarımız çevre illere gitme derdinden kurtulmuşlardır" diye konuştu.

Ocaklarda bile artış

İl Sağlık Müdürü Dr. Turhan Sulhan, önceki yıllarda Hakkâri'ye yıllık yapılan yatırımın 79 milyon YTL olduğunu belirterek bu rakamın 2008'de 56 milyar YTL'ye çıktığını anlattı. Eskiye oranla doktor sayısında çok büyük artış olduğunu ifade eden Dr. Sulhan bazı sağlık ocaklarında dahi 4-5 pratisyen doktorun görev yapmaya başladığını açıkladı. 

Çok nazik bir halkı var

İstanbul Marmara Üniversitesi Hastanesi'nden Hakkâri'ye atanan patoloji uzmanı Dr. İpek Erbarut, buraya geldikten sonra düşüncelerinin oldukça değiştiğini söyledi. Erbarut, "Çok nazik ve yardımcı olan bir halkı olduğunu buraya gelince öğrendik" diye konuştu. 

Sabah
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2008 Cumartesi 11:20:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?