3
Mayıs
2024
Cuma
HAKKARİ

Hakkari'ye Etnografya Müzesi açılıyor

Hakkari İl Kültür ve Turizm Müdürü Emin Özatak, Meydan Medresesi'nin bir Etnografya Müzesi'ne dönüştürülmesi çalışma içerisinde olduklarını belirtti. 

Bu amaçla Biçer Mahallesi'ndeki Meydan Medresesi'nde restorasyon çalışmalarının tamlandığını söyleyen Emin Özatak, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı bir Etnografya Müzesi'nin açılmasının Hakkari halkının özlemle beklediğini belirtti. Müze için gerekli teşhir ve tanzim projesinin bittiğini ifade eden Özatak "Şu anda çevre düzenleme projesi üzerinde çalışma yapılmaktadır. Kurul kararı çıktıktan sonra gerekli çalışmaya başlanacaktır. Resmi bir müzenin açılması ile birlikte artık bir üniversite de olan şehrimizde kültür ve turizm aktiviteleri hızla gelişecektir. Kazı çalışmaları, bilimsel araştırmalar, eğitim faaliyetleri yoğun bir şekilde artarak devam edecektir" dedi.

HAKKARİ 'DÜNYANIN KİLİM MERKEZİ'
Emin Özatak, özellikle son 3-4 yıl içinde Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu'nun gayretleri ile Hakkari kilimlerinin gerek ulusal ve gerekse uluslararası sergi ve fuarlarda tanıtılması çabasının sonucu olarak Hakkari'nin 'Dünyanın Kilim Merkezi' anlayışı noktasına taşındığını anlatarak şöyle konuştu:
"Bu anlayıştan hareketle, kilimlerimizin üretim, tanıtım ve pazarlanması çalışmaları suratla devam ederken zamanla meydana gelebilecek dejenerasyon ve yozlaşmaların önlenmesi ve orijinal yapılarının korunması için ilde bir "Kilim Müzesi"nin kurulması gerekli hale geldi. Açılan bu mütevazi kilim müzesi, gelecekte daha da büyüyüp gelişerek ve donanımı zenginleşerek Hakkari kiliminin markalaşması ve orijinal kilimlerinin koruma altına alınmasında önemli bir rol üstlenecektir. Bunun yanında Hakkari kilimleri ile ilgili her türlü bilgi ve belgenin de merkezi haline gelecektir. Dolayısıyla Hakkari'yi ziyaret eden yerli ve yabancı turist ve konukların da ziyaret edeceği mekanlardan bir yer haline gelecektir. Bu anlamda yöreyi ziyaret eden yerli ve yabancı turist ve araştırmacılar için Hakkari'nin gezilecek ve görülecek yerlerinin arttırılması gerekmektedir."

iha
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2008 Çarşamba 14:28:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?