4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Hamit Geylani'den açıklamalar

Hakkari bağımsız milletvekili avukat Hamit Geylani, "Ülke içinde tek millet, tek dil" diyen anlayışa karşı olduklarını belirterek "tek vatan" konusunda hiçbir sorunlarının olmadığını söyledi.


Hakkari bağımsız milletvekili avukat Hamit Geylani, Hakkari Belediye Başkanlığı binasında ilginç açıklamalarda bulundu. Geylani, ülkeyi temsil eden bayrak ile hiçbir sorunlarının olmadığını belirterek, "Tek millet, tek dil söylemine karşıyız, onu askerlere marşlar söyleterek şehir ortalarında yürüten anlayışa da karşıyız. Evet, tek vatan ama tek vatanla birlikte çok dil, çok millet, çok kültür, çok demokrasi ve çok barış istiyoruz" dedi.


Hakkari'de yaşanan olayları da değerlendiren Geylani, "Olaylar üçüncü gününe girmesine rağmen hukuk anlamında neredeyse Hakkari Türkiye haritasından silinmiş duruma getirildi. Çünkü hukukun zerresini görmek mümkün değildir. Demokratik Toplum Partisi (DTP) Van milletvekili Özdal Üçer ile birlikte Hakkari'ye gelerek halkın acılarını, sıkıntılarını paylaşmak istedik. Halkımızı sağduyuya, barışa, demokratik bir duruşa davet ediyoruz. Kanun dışı bir şey görüyorlarsa bunu yargıya intikal ettirmeleri gerekiyor.


Kimse kamu ve dershanelere saldırıp oraları tahrip edemez. Belediye binasına saldırılmıştır, burası halkın evidir. Şiddete maruz kalıp belediyeye sığınmış biri varsa buna saygı göstermek lazımdır. Bu konularla ilgili ilin valisi üstüne düşen vazifeyi yerine getirmemiştir. Vali eğer vatandaşın acısına ve ızdırabına ortak olmuyor ve devlet güvenliklerinin estirdiği teröre karşı duyarsız kalıyorsa, çarşıya hakim olamıyorsa, koltuğuna ve ülkenin yönetimine de hakim olamaz. Bu durumda valinin yapacağı tek şey istifa etmektir. Ben önceki gün yaptığım konuşmada Türkiye'nin hukuk devleti değil, kanun devleti olduğunu söylemiştim. O sözümden vazgeçiyorum. Keşke kanun devleti olsaydı, bu konuda yanılmışım. Önceki gün Hakkari sokakları polis devletine dönüşmüştü. Bu tür manzaraları ülkemiz hak etmiyor" şeklinde konuştu.


Sınır ötesi operasyonlarına da değinen Geylani, bu tür operasyonlarla sorunların çözülemeyeceğini belirtti. Geylani, "Sınır ötesi operasyonlarla sıcak takip yapıldı. On binlerce öldürme ve bir o kadar yaralama oldu. Ancak bu ülkenin karşı karşıya bulunduğu yaşamsal sorun çözülmedi. Yaşamsal sorun da Kürt sorunudur. Bu anlayış terk edilmeli, barış ve diyalog yolu açılmalıdır" ifadelerini kullandı.
DTP Van milletvekili Özdal Üçer ise yaptığı açıklamada güvenlik güçlerinin Hakkari'deki olaylarda aşırı güç kullandığını öne sürdü. Üçer, "Güvenlik güçleri hukuksuz faaliyetlerde bulunmuştur, öğrencilere ve belediyeye saldırılmıştır. 70'e yakın genç gözaltına alınmıştır. Çocuk olarak beyan edilenlere neden şiddet uygulanıyor?" iddialarında bulundu.

iha
Yayın Tarihi : 17 Şubat 2008 Pazar 16:41:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ibrahim setan IP: 85.98.189.xxx Tarih : 18.02.2008 09:41:42

ya ben sadece hepimizin kürt veya türk diye ayrım yapmamalıyız neden ya hepimiz türk bayrağının altında yaşıyoruz kürt plduğunu sanan burda işine dağa cıksın orda kürt bayrağının altında yaşasın arkadaşlar bakın hakkaride 1 kişi hayatını kaybeettik bu yetmezmi benden bukdar cok tşkler hepimizkardeşiz ???