2
Mayıs
2024
Perşembe
HAKKARİ

Hava kirliliği tehdit ediyor

HAKKARİ'DE HAVA KİRLİLİĞİNİN ÖNÜNE GEÇİLEMİYOR

Hakkari Meteoroloji İstasyon Müdürlüğü yetkilileri, kış mevsiminin başlaması ile birlikte şehir merkezinde hava kirliliğinin insan sağlığını tehdit edecek düzeyde arttığını belirttiler.

Yetkililer, meteorolojik şartlar sebebi ile hava basıncının yükselmesi sonucu oluşan kirliliğin had safhaya ulaştığını ifade ettiler.

Dünya Sağlık Örgütü'nün günlük ortalama kükürt dioksit sınır değerlerin 125 olduğunu, Hakkari'de bu değerin bazen iki katına çıktığını anlatan yetkililer "Kalorifer bacalarından çıkan zararlı maddeler, egzoz gazları, kalp damar ve solunum hastalıklarda öldürücü etki yapabilmektedir. Hava kirliliğinin akciğer kanserinde ve astım krizinde artış, göğüs daralması, öksürük, göz, burun, boğaz soluk alma ve üst solunum sistemi akut bozukluğunda artış ayrıca iş veriminde, üretimde sağlık masrafında artış olduğu gözlenmiştir. Katı yakıtların denetimi, kazan ve soba yakma tekniklerinin TSE belgeli soba ve kazanların kullanılması çok önemlidir. Özellikle çocukların ve yaşlıların mecbur kalmadıkça akşam ve sabah saatlerinde dışarı çıkmamaları önem arz etmektedir" dediler.

Hakkari İl Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkilileri ise, ölçümlerin saat başı değiştiğini anlatarak, özelikle şehre sokulan kalitesiz kömür nedeniyle hava kirliliğinde artışların yaşandığını belirttiler. Yetkililer, "Ölçümleri saat başı yapmaktayız. Kirlilik oranları günlük olarak değişmektedir. Bu kirliliğin önüne geçmek için ilgili makamlara yazılar yazarak kesinlikle Şırnak kömürünün şehire sokulmamasını istedik. Ancak Şırnak'daki ocakların kapatılmasına rağmen maalesef halen kaçak yollarla kömür 7 karakoldan geçerek Hakkari'ye kadar gelebiliyor. Bunun önüne geçmek için de Hakkari Valiliği ile gerekli yazışmaları yaptık" şeklinde konuştular.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2009 Pazartesi 14:24:03
Güncelleme :21 Aralık 2009 Pazartesi 14:30:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?