4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Hayvan postundan tereyağı yapılıyor

Hakkari'de tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar, kışlık peynir hazırlıklarının ardında şimdi ise hayvan postlarından yapılan yayıklarla tereyağı üretimi yapıyorlar.


3 bin 500 rakımda bulunan Berçelan Yaylası ile, bin 700 metre yükseklikte olan Cilo-Sat Dağları eteklerinde kurdukları kıl çadırlarda tarım ve hayvancılıkla uğraşan aileler kışlık hazırlıklarını sürdürüyorlar. Köylüler peynir hazırlıklarının ardından, bir zamanlar yaylalarda sıkça kullanılan, ancak son zamanlarda tahtadan yapılan yayıkların çıkması üzerine çok nadiren bulunan koyun ve keçi postu şişirmek suretiyle yapılan yayıklardan tereyağı üretmeye başladılar.


Huzurun sağlanmasıyla birlikte yeniden hayvancılığa başladıklarını belirten H. Abdullah Çiftçi isimli vatandaş, "Yaylalarda hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar olarak peynir ve tereyağı üreterek hem kışlık ihtiyaçlarımızı karşılıyor, geriye kalan süt ürünlerini piyasaya satıyoruz. Tereyağı için kullandığımız yayıkları uzun yıllardan beridir atalarımız tarafından kullanılmaktadır. Ancak teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte artık tahtadan ve değişik türlerden yayıklar piyasaya çıktı. İmkanları olan aileler bu yayıklardan satın alıyor. İmkanı olmayanlar ise hayvan postlarını temizleyerek yayık olarak kullanıyor. Tereyağının piyasaya çıkmasına az bir süre kaldı. Peynir üretimi bittikten sonra tereyağı hazırlıklarına başlanacaktır. Hakiki tereyağının kilosu ise piyasada kilosu 12 ile 15 YTL arasında alıcı bulabiliyor" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Ağustos 2007 Cuma 17:29:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?