4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Hayvancılık yeniden canlanıyor

Hakkari İl Tarım Müdürü Mehmet Gündoğdu, 2000 yılında 400 bin olan büyük ve küçükbaş hayvan sayısında artarak 850 bine ulaştığını belirterek, "Birçok proje de önümüzdeki günlerinde Hakkari çiftçisinin hizmetine sunulacaktır" dedi. 

İHA muhabirine tarım ve hayvancılık çalışmalarıyla ilgili açıklamada bulunan Mehmet Gündoğdu, bin 730 rakımda olan ve sarp dağların arasında yer alan 714 bin 684 hektar yüzölçümüne sahip Hakkari'nin 61 bin 529 hektarının tarım arazisi, 369 bin 610 hektarı ise çayır ve mera olduğunu belirtti. Tarım arazisinin yaklaşık yüzde 51'i Yüksekova, yüzde 22'si Hakkari merkez, yüzde 20'si, Şemdinli yüzde 7'si ise Çukurca ilçesinde bulunduğunu anlatan Gündoğdu, il ve ilçelerde nüfusunun yüzde 70'nin geçimini tarımla sağladığını ifade etti. 

Hakkari'nin, geniş çayır meraları ve yüksek yaylalarıyla hayvancılık yapmaya oldukça elverişli olduğunu anlatan Mehmet Gündoğdu, ilin bunun dışında arıcılık, süt ürünleri yetiştiriciliği gibi üretim faaliyetlerine son derece uygun olduğunu anlattı. Gündoğdu, yapılan çalışmalarda 2000 yıllarda 400 bin olan küçük ve büyükbaş hayvan sayısı günümüzde artarak 850 binlere ulaştığını belirterek şunları söyledi: 

"Yörede 50 bin küçükbaş ile 800 bin adet bükük baş hayvan bulunmaktadır. Çiftçilerimiz tarafından yetiştirilen yonca, korunga gibi yem bitkileri üretim miktarı 220 bin dekara ulaşmıştır. Gerek mera potansiyeli gerekse bakanlığımızın vermiş olduğu yem bitkileri desteği kapsamında 220 bin dekar alanda yetiştirilen yonca korunga gibi yem bitkisi miktarıyla hayvan yetiştiriciliği için bir cazibe merkezi olması gerekir. Son yıllarda bitkisel ve hayvansal gelişmesi istenilen ve özlenen seviyelere getirilmesi için gerek bakanlığımız gerekse Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü ile Hakkari Valiliği İl Özel İdaresi'nin destekleriyle birçok proje hayata geçirilmiştir. Birçok projede önümüzdeki günlerinde Hakkari çiftçisinin hizmetine sunulacaktır."
İha
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2007 Salı 18:11:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?