5
Mayıs
2024
Pazar
HAKKARİ

HESKA-DER'den ilginç kampanya

HAKKARİ'DE FARKLI BİR KAMPANYA

Hakkari Eğitim, Sanat, Kalkınma ve Araştırma Derneği (HESKA-DER) Başkanı Sefer Kaçmaz, 100 kilo atık yağ getirene bir takım elbise,100 gram getirene ise kalem hediye edileceğini söyledi.

Düzenledikleri kampanya kapsamında hazırlanan caddeleri dolaşarak broşür dağıtan Sefer Kaçmaz, Hakkari'de atık su arıtma tesisinin bulunmadığını söyledi.

Kaçmaz, "Zap Deresi'ne ulaşan bitkisel atık yağlar; kuşlara, balıklara ve diğer canlı türlerine zarar vermektedir. Bu yağlar suların üzerinde birikerek güneş ışıklarının aşağıya geçmesini önlüyor ve oksijeni keserek sudaki tüm dengeyi bozuyor. Hem sudaki canlı yaşamı bitiriyor, hem de sular hızla kirlenerek tüm işlevini yitirmeye başlıyor. Fritözlerde kirlenen yağlar, kızartma yapıldıktan sonra tavalardan dökülen yağlar denizlerimizde, göllerimizde, akarsularımızda ve içme suyu kaynaklarımızda geri dönülmesi imkansız hasarlar yapıyor. Zaten sınırlı olan su kaynaklarımızı katlediyoruz. Atık yağlardaki metal bileşikler atmosfere oksit halinde verilmektedir. Atık yağların uygun olmayan yollarla yok edilmesi önemli bir problem haline gelmiştir. Bu yağlar çoğunlukla hava ve su kirlenmesine sebep olmaktadırlar. Uzmanlar, kızartmada kullanılan bitkisel yağlarda bile kişilerde inme ve kalp krizine sebep olan trans yağ asidinin bulunduğunu, trans yağ asitlerinin vücuttan atılması çok zordur. Damarlara yapışır ve direk tıkanıklık yaratır. Hele hele bu yağları ikinci, üçüncü defa kızartarak kullanmak tam anlamıyla bir cinayettir. Toplanarak tekrar satılan bu yağlar çağımızın baş belası hastalıkları olan şeker, kalp ve damar hastalıklarının sebebidir. Lavabodan döktüğümüz her bir damla yağ ile Türkiye'nin geleceğini çalıyoruz ve zaten sınırlı olan su kaynaklarımızı katlediyoruz. Lavabodan döktüğümüz bir litre yağ tam 1 milyon litre suyu mahvediyor. Evet 1 litreye 1 milyon litre. suya karışan 1 litre atık yağ, 1 milyon litre suyu zehirliyor. Yarınımızı karartan bu hesapsız tüketim alışkanlıklarımızı gözden geçirip tükettiklerimizin tabiatı tahrip oranlarını düşünmeliyiz. Bu kapsamda derneğimizin duyarlılık oluşturma anlamındaki bu kampanyasına her kesin ilgi göstermesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

HAKKARİ'DE FARKLI BİR KAMPANYA
İHA
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2010 Salı 17:16:01
Güncelleme :5 Ocak 2010 Salı 20:47:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?