4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

İdeal Dershanesi açıldı

Hakkari İdeal Dershanesi düzenlenen törenle hizmete açıldı.

İstiklal Caddesi üzerinde bulunan bir iş hanında hizmet verecek dershanenin açılışına Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti) Hakkari Milletvekili Rüstem Zeydan, Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Belenli, Vali Yardımcısı Yılmaz Kurt, Belediye Başkan Vekili Cemil Akış ile çok sayıda davetli katıldı.

Protokol üyeleri tarafından dershanenin hizmete açılmasının ardından başlayan tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti. Daha sonra törende açılış konuşması yapan Hakkari İdeal Dershanesi Müdürü Kerim Kara, dershanelerinin, eğitimde hak ettiği yeri bulamayan Hakkari'nin eğitim sorunlarına esas bir yaklaşım sergileyen ve başarısızlığın kader olarak algılanmaması gerektiğine inanan öğretmenlerin bir araya gelmesiyle oluşan bir kurum olduğunu söyledi.

Kara, "Dershanemiz, başarısızlığı, başarıya dönüştürmek için gerekli hırsı, azmi, inancı ve stratejiyi sevgili öğrencilerimizle paylaşmak için kurulan bir kurumdur. Bütün Hakkari halkına hayırlı ve uğurlu olsun. Umarım ileride halkımızı onurlandıracak başarılara hep beraber imza atarız" dedi.

Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Belenli ise konuşmasında, eğitim kurumlarının toplumları şekillendiren ve gelecek nesillere yetiştiren çok önemli kurumlar olduğunu söyledi. Eğitim kurumlarına devletin verdiği önemin, son açılan üniversitelerle birlikte halk tarafından da açık bir şekilde görüldüğünü belirten Prof. Dr. Belenli, "Eğitim ve aynı zamanda araştırma kurumu olan üniversiteler, açıldıkları illerde hem topluma yön vermekte hem de gençlerin geleceğe yönelik hayallerini desteklemekte ve canlandırmakta yüksek öneme sahiptir. Üniversite bilgiyi üretir ve kullanır. Üniversiteler aynı zamanda bilgiyi üretmek ve kullanmak için yeni nesiller yetiştirir. Ülkemizde üniversite kontenjanlarının yeterli olmaması nedeniyle üniversitelerin girişinde bir yığılma var. Bu da aynı zamanda bir yarışı sıralamayı zorunlu kılıyor. Bizdeki üniversite seçme sınavı, öğrenci seçme sistemi dünyadaki örnekleri içerisinde en iyilerinden birisidir. Bu konuda hiç kimsenin en ufak bir şüphesi olmasın. Öğrenci seçme sınavı öğrencilerimizin kendilerini yetiştirme ve aynı zamanda ne kadar yetiştiklerini görme açısından da bir test. Bu yığılmanın önüne geçmek için Yüksek Öğretim Kurumu kontenjanları giderek artırmaktadır. Siyasi iradenin desteği ile bu yeni açılan üniversitelerle kontenjan artması gerçekten önemli bir yerlere ve değerlere gelecektir. Zaman içerisinde ülkemizdeki gençlerin büyük bir çoğunluğuna üniversite eğitimi verme mümkün olacaktır. Üniversite giriş sistemindeki bu dershaneler önemli bir boşluğu doldurmakta, aynı zamanda gençlerin daha iyi fizik, matematik, Türkçe ve edebiyat öğrenmesine katkıda bulunmaktadır. Bu açıdan dershanelerin fonksiyonu gözardı edilemeyecek kadar önemli. Elbetteki test sınavı tartışılan bir sınav, bütün yetenekleri ölçmeye test sınavı yeterli olmayabilir. Ancak mevcut sistem gerçekten çok iyi ölçüyor. Şuna emin olabiliriz ki, üniversite giriş sistemindeki puanlama bizim öğrencilerin düzeyini çok net olarak ortaya koyuyor. Yalnız bu şöyle anlaşılmasın. Üniversiteye giremeyen gençler yeteneksiz mi ? Asla değil. Bu yığılmanın temel sebebi kontenjanların yetersiz olmasıdır. Bir ülkenin eğer sadece gençlerinin yüzde 15'ine 4 yıllık fakültede öğrenim hakkı sağlayabiliyorsak bu düzeltilmesi gereken bir durum. Bunun düzeltilmesi gerekir. Daha çok gencimize biz eğitim öğretim imkanı sağlamalıyız. Bu önümüzdeki yıllarda zaten sağlanacaktır. Dershaneler öğrencilerin yetişme sürecine katkıda bulunacaklar. Ben bilgiyi öğrenmenin çok kutsal olduğuna inanıyorum. Bilgiyi öğretmekte çok kutsal. Dershanelerde bu kutsal işlemin bir parçasını görüyorlar. Burada çalışacak tüm öğretmenlere ve kuruma başarılar diliyorum. Umarım Hakkari çok daha iyi yerlere gelecektir" dedi.

Adalet ve Kalkınma Partisi Hakkari Milletvekili Rüstem Zeydan da, eğitimin sadece devlet eliyle gördürülemeyecek kadar vatandaşlara da ağır sorumluluklar, yükler ve görevler vermekte olduğunu belirtti. Türkiye'de hızlı bir nüfus artışı olduğunu belirten milletvekili Zeydan, "Ülkemizde ortalama yüzde 2'ler civarında bir nüfus artışı var. Maalesef bizim bölgemizde kalkınmada öncelikli iller başta olmak üzere özellikle de benim ilim olan Hakkari'de bu nüfus artış hızı Türkiye ortalamasının 2 katı kadardır. Yani yüzde 4'ler civarındadır. Bununla birlikte 1984'ten beri bu bölgede vukuu olan ve yaşanan maalesef hepimizi derinden üzen acı ve bir o kadarda acımasız olan bir gerçek vardır ki, oda elbetteki hepimizi içten içe rahatsız eden ve kimimizi köyünden, mezrasından ve yuvasından alıp il ve ilçe merkezlerine getiren bir terör belası vardır. Bu da ciddi anlamda merkezlerde nüfus kalabalıklarının artmasına neden olduğu için daha çok eğitim kurumlarına, okullara, öğretmenlere, sıraya, teknolojiye, yola, doktora ve hizmete ihtiyacı oluşturmaktadır. Bunun içindir ki, bizim bölgelerimizde eğitim kurumları tezelden ve daha fazla yapılmalıdır. Derslik sayıları daha çok arttırılmalıdır. Öğretmen kalitesi daha çok bu bölgede konuşlandırılmalıdır" şeklinde konuştu.

Son olarak konuşan Hakkari Vali Yardımcısı Yılmaz Kurt'un hayırlı olması temennisinin ardından tören, davetlilere yapılan ikramla son buldu. Hakkari'deki 8 girişimci öğretmen tarafından açılan dershanede 210 öğrencinin öğrenim gördüğü belirtildi.

iha
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2008 Salı 17:00:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
serhat yalçın IP: 85.98.188.xxx Tarih : 25.11.2008 14:24:09

BENCE EĞİTİMİ VE DİSİPLİLİĞİ ÇOK GÜZEL