3
Mayıs
2024
Cuma
HAKKARİ

İran ve Irak'tan öğrenci bekliyoruz

Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Belenli, İran ve Irak'tan öğrenci beklediklerini, üniversite bünyesinde bir Kürt Enstitüsü kurulmasının ise üniversite kurulu ve YÖK'ün kararı ile mümkün olabileceğini belirterek "Kürtçe bir televizyon yayına başladıysa, YÖK de böyle bir şeyi uygun görürse neden olmasın?" dedi.


Rektör Prof. Dr. İbrahim Belenli, sabah saatlerinde Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Oral, Meslek Yüksek Okulu (MYO) Müdürü Doç. Dr. Tahir Yaşar, MYO Öğretim Görevlisi Hikmet Yaşar'ın katılımı ile gazetecilerle bir araya geldi. Hakkari MYO'daki düzenlenen kahvaltılı toplantıda üniversite çalışmaları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Benli, sayıları 10 bine yaklaşacak olan öğrenciler sayesinde yörenin hayat şartlarının değişeceği gibi ekonominin de canlanacağını söyledi.


Üniversitede yeni bölümlerin açılması için YÖK'e teklifte bulunduklarını, uygun görülmesi halinde öğretim üyesi bulunarak bu bölümlerin açılacağını belirten Benli, "Temel bir ihtiyaç olan öğretim üyesini bulmamız için imkanların iyileştirip cazip hale getirilmesi gerekiyor. Öğretim üyesi maaşlarının 2 katına çıkartılması bize ciddi bir destek olacaktır. Lojman ihtiyacımız var, bunların karşılanması gerekiyor. Hakkari MYO'nun eğitimini iyileştirip ona yeni bölümler kazandırmayı hedefliyoruz.

Gıda, İnşaat, Makine, Elektrik, Elektronik ve değişik bölümler açmayı düşünüyoruz. Öğretim üyesi buldukça bu bölümlerin açılması gündeme gelecektir. Yine bu yıl Av. A. Halik Özdinç tarafından bağışlanacak arsaya sosyal tesisler yapacağız. Buraya gelecek öğretim üyelerinin sosyal hayatları bir miktar iyileştirilebilsin. MYO'ya bir ek bina yapmamız gerekiyor ve üniversitenin gelişim yavaş yavaş devam edecek.

Kampüs olarak Medrese ve Sümbül Mahalleleri civarında kentsel dönüşüm projesi uygulanarak ortaya çıkacak boş alanlara ise üniversitenin binalarını yerleştireceğiz. Kent üniversitesi, kent kampüsü şeklinde bir üniversite istiyoruz. Buna Başbakanımız ve TOKİ de destek verirse üniversite ve Hakkari için büyük bir kazanım olacaktır" açıklamasını yaptı.

"İRAN VE IRAK'TA ÖĞRENCİ BEKLİYORUZ"
Prof. Dr. İbrahim Belenli, bir gazetecinin sorusu üzerine hem Irak hem de İran'dan öğrenci gelmesinin üniversite için önemli konular olduğunu, bu konuda YÖK'ün de kendilerine destek verdiğini belirtti. Belenli, "Bu konuda gerek öğrencilerin sınavdaki başarılarıyla ilgili, gerekse yurt dışından gelecek öğrencilerin harçlarında birtakım indirimlere gidilmesiyle ilgili özendirici tedbirler alınacaktır. Ayrıca bütün öğretim üyelerine buradan sesleniyorum. Üniversite şehri olacak Hakkari'ye hepsinin
gelmesini istiyorum. Burası doğası ile güzel bir ildir" dedi.


Prof. Dr. İbrahim Belenli, bir soru üzerine yörede Kürtçe konuşulduğu için kendisinin de Kürtçe öğrenmek istediğini belirtti. Belenli, "Her öğrenci bana birer cümle öğretse epey bir şey öğrenmiş olurum. Bana 600 cümlenin yeterli olacağını düşünüyorum. Bu bölgeye geldikten sonra buradan bir şey öğrenmeden gitmek çok uygun olmaz. İnşallah bir şeyler öğreneceğim" diye konuştu.


Daha önce bazı yayın organlarında Kürt Enstitüsü'nün kurulmasıyla ilgili bir açıklaması olduğu hatırlatılan Belenli, "Ben daha çok Kürtçe Bölümü olabilir mi sorularına cevap vermiştim. Yani 'Neden olmasın?' dedim. Sonuçta bu üniversitenin kurullarına gelir, oralarda görüşülür. Belli bir şekilde böyle bir bölüm kurulması kararına varılırsa bu süreç YÖK'e iletilir. YÖK de kendi içerisinde karar verir. Gerekli resmi işlemler yapılır. Kürtçe bir televizyon yayına başladıysa bu tip şeyler artık olabilir,
olacak da bence zamanla" dedi

İha
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2008 Cumartesi 18:22:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?