2
Mayıs
2024
Perşembe
HAKKARİ

Kadınlardan Barış Nöbeti

Barış İçin Kadın Girişimi Koordinasyonu tarafından Hakkari'nin Berçelan Yaylası'nda gerçekleştirilen 'Sıfır Noktasında Barış Nöbeti'ne katılan kadınlar, gecenin soğuğuna rağmen barış türküleri söyleyerek ve halaylar çekerek ısınmaya çalıştılar.

Diyabakır ve Ankara'nın ardından 3. buluşmasını Hakkari'nin Berçelan Yaylası'nda gerçekleştiren Barış İçin Kadın Girişimi Koordinasyonu'nun 'Sıfır Noktasında Barış Nöbeti'ne Türkiye'nin dört bir yanından kadınlar katıldı.

Programın başında misafir olarak gelen kadınlar tek tek anons edilerek sahneye çağırıldı. Sahneye ilk çıkan Kardeş Türküler grubunun kadın solistlerinden Ayşe Kolivar ve Selda Öztürk, barış için Berçelan'da olmaktan çok mutlu olduklarını belirtti. Kadınları barış nöbetinde yalnız bırakmayan 'Elveda Rumeli' dizisinin oyuncularından tiyatro sanatçıları Şebnem Sönmez, Gülçin Santırcıoğlu ve İpek Erdem, alkış ve sloganlar eşliğinde sahneye çıktı. Sönmez yaptığı kısa konuşmada, "Sizinle birlikte bu kadar anlamlı bir dileği 'Barışı' paylaşmaktan çok mutluyum. Gözlerinizde güzellik her zaman daim olsun. Kadınlar olarak barış için çalışmaya sizinle birlikte devam edeceğim" ifadelerini kullandı.

Sönmez, erkek dünyasında bütün zorlukların kadınlara yüklendiği gibi barış nöbeti tutmanın da kadınlara kaldığını belirterek, ''Kadınlar bunun da altından alnının akıyla çıkacaktır'' dedi.

Sanatçı Yasemin Göksu ise, 7 yıl önce bir konser için geldiği Hakkari'de Berçelan Yaylası'na kaçak çıktığını ve ardından gözaltına alındığını hatırlatarak, "Kim derdi ki bir gün bu yaylaya hep beraber hem de bu insanlara yıllardır kendi topraklarını yasak eden sistemin desteğiyle çıkacağını. Kürtler bu savaşta kendi dil, kimlik ve özgürlük mücadelesi için çok bedel ödedi, ödemeye de devam ediyor. Özgürlük uğruna bu topraklara düşenler eminim şimdi yukarılardan bir yerlerden bizi izliyorlardır" dedi.

Göksu, konuşmasının ardından 'Aldı Gitti' isimli şarkısını seslendirdi.
Delepe Neno ve Helesa isimli kadın grupları ise, seslendirdikleri Lazca parçalar ve yaptıkları konuşmalarda barış mesajları verdi. Gruplar ardında sahneye çıkan Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Bilge Contepe, yıllardır Kürt bölgesinde süren çatışmalarda kadınların acılarına tanıklık ettiğini ve Kürt kadınlarının barış çığlıklarını iyi anladığını söyledi. Savaşın sadece insanlara değil doğaya da çok şey kaybettirdiğini belirten Contepe, hala ormanların yakıldığını ileri sürdü.

Gece geç saatlere kadar süren barış nöbetinde sanatçıların söylediği Kürtçe şarkılarla kadınların bir kısmı çadırlarda sohbet ederken, bir kısmı ise yakılan ateşin etrafında sabahın ilk ışıklarına kadar halay çekti.
Demokratik Toplum Partili (DTP) milletvekilleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve birçok partilinin katıldığı barış nöbetinin öğlen saatlerinde yapacakları basın açıklaması ile son bulacağı belirtildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 9 Ağustos 2009 Pazar 13:06:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?