4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Kadınların okuma azmi

Hakkari Valiliği Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından 'Gezici Toplum Hizmetleri' aracı ile köyden kentte göç ederek okuma yazma bilmeyen bayanlara okuma yazma kursu veriliyor. 

Sabancı Holding'in Adana'da bulunan TEMSA şirketi tarafından özel olarak tasarlanan ve Hakkari Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne bağışlanan 'Gezici Toplum Hizmetleri' aracı ile bölgedeki kadın ve kızlar eğitiliyor. Sabancı Vakfı tarafından Hakkari'ye gönderilen eğitim aracı sayesinde bütün köy ve mahallelere ulaşan ekipler, sağlık ve eğitim hizmetlerini vermeyi sürdürüyor. Yeni Mahalle'de bulunan bayanların talebi üzerine okuma yazma bilmeyen kadınlara yönelik kurs açıldı. Eğitim otobüsü içinde öğretmenler tarafından verilen kurslara yaşı ilerlemeş kadınların da katılması dikkatleri çekti. 

Hakkari Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu, Vali Yardımcısı Abdül Kadir Duran ve Milli Eğitim Müdürü Şevki Aydın ile birlikte Yeni Mahalle'de görevli otobüste 22 bayana verilen okuma yazma kursunu ziyaret ederek, burada bayanlara verilen eğitimi yerinde gördü. Hakkari'de polis ile bazı göstericiler arasında çıkan olayların ardından özel harekat timleri ve çevik kuvvet ekipleri tarafından panzerlerle sağlanan yoğun güvenlik önlemi altında mahalleye gelen Vali Nasuhbeyoğlu, okuma yazma kursunu denetledi. Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu, gezici otobüsün içinde eğitim gören bayanlarla bir süre sohbet ederek, çeşitli kırtasiye malzemesinden oluşan hediyeler verdi. Vali Nasuhbeyoğlu, ilerlemiş yaşlarına rağmen kursa katılan kadınları da tebrik etti. Kurs ziyaretinde bir açıklama yapan Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu, "İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü yerinden olmuş, fakir mağdur ve özürlü olan bir çok vatandaşımıza önemli hizmetler veriyor. İlçe ve merkezlere bağlı köylerden gelerek şehre yerleşen vatandaşlarımız ile ilgili çok önemli çalışmalar yaptık. Alan çalışmalarımız sonucunda vatandaşlarımızın ulaşamadığı bir çok şeyi tespit etmiştik. Burada okuma yazma gören ve kurs sonunda başarılı olan bayanlarımızı Cumhuriyet altını ile ödüllendireceğim" dedi. 

İl Sosyal Hizmetler Müdürü Sabahattin Keskin ise, toplum merkezinin amacının kırsaldan kent merkezine göç eden ve zorluk içinde yaşamlarını sürdürenlere yol göstermek, rehberlik etmek, kişisel bilgi ve becerilerini yükseltmek olduğunu söyledi. Keskin, "Bu amaçla toplum merkezimizin vermiş olduğu hizmetlerden yararlanmak isteyen ancak, merkezimize uzak oluşları ve çok kalabalık aile yapıları nedeniyle kendilerine vakit ayıramayan, fakat bu hizmetleri talep edenlerin beklentilerini karşılamak üzere gezici hizmet modelini hayata geçirmeyi planladık. Bu kapsamnda Yeni Mahalle'den gelen talepler üzerine eğitim aracında Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde 22 bayana okuya yazma kursu vermeye başladık. Öğretmen İsa Göçmez tarafından okuma yazma bilmeyen kadınlara yönelik eğitim veriliyor. Herhangi bir aksaklık olmazsa yapılan plana göre Kasım ayı sonunda kurs sonlandırılacak ve başarılı öğrencilerimize okur-yazar belgesi verilecektir'' şeklinde konuştu. 

İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından gezici toplum hizmetleri aracında okuma yazma kursunun yanı sıra bayanlara meme kanseri tanısı, anne sütü, emzirme, aşı, üreme sağlığı, dinimizde ailenin önemi, aile palanlaması, ev ekonomisi, sağlıklı beslenme, kadın sağlığı, anne-çocuk sağlığı, temizlik, hijyen, tek eşlilik, dinde kadının yeri ve önemi ile dinimizin temizliğe verdiği önem ve benzeri konularda da eğitimler verildiği belirtildi.

iha
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2008 Cuma 19:05:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?