4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Kalitesiz İran balı, hakiki balı vurdu

Yurda kaçak olarak sokulan kalitesiz ve sağlıksız İran balının, Hakkari'nin hakiki kara kovan olan yöre balının fiyatını düşürdüğü bildirildi.

Kilosu 45 ile 50 YTL arasında rahatlıkla satılan Hakkari balının İran balı yüzünden kilosu 25 YTL'ye kadar düştü.

Altay Caddesi üzerinde yıllardır bal satışı yapan Derman Balcılık firmasının sahibi Hüseyin Atan, İran'da kaçak yollarla yurda sokulan ve defalarca sağlıksız olduğu tespit edilen İran balının önüne geçilmemesi üzerine zor günler geçirdiklerini belirtti.

Hakiki kara kovan balının satıldığı kutulara İran balını yerleştiren bazı kişilerin sahte İran balını Hakkari balı kilosunu 10 YTL'den sattığını anlatan Atan, bu yüzden kendilerinin satış yapamadığını belirttiler. Atan ,"4 mevsimin bir arada yaşandığı ve bin bir çeşit çiçeğin bulunduğu 3 bin 500 rakımda bulunan Berçelan Yaylası'ndaki Konak ve Zavite köylerinde arıcılık yapmaktayız. Burada hakiki bal üreterek piyasaya sürüyoruz. Daha önceleri kilosunu 45 ile 50 YTL arasında alıcı bulan balımız şimdi 25 YTL'den ancak satılmaktadır. Nedeni ise İran balını kaliteli bal diye 10 YTL'den piyasaya sürülmesidir. Bu sahtekarlıklar Batı illerinde de sürdürülüyor. Satış yapamadığımız için artık iş yerlerimizin kirasını bile ödeyemiyoruz. Vatandaşlardan isteğimiz kapılarına kadar getirilen balı almamaları ve kutuların üzerinde bulunan etiketleri kontrol etmeleridir" şeklinde konuştu.

Hakkari İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ise, İran balının sağlıksız olduğunu, birçok hastalıkları beraberinde getirdiğini belirttiler. Vatandaşın kapılarına kadar getirilen ve etiketi olmayan baldan uzak durmaları gerektiğini belirten yetkililer, bu konuda duyarlı olunması çağrısında bulundular.

Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri ise, İran balının yaşadışı yollarla yurda sokulmaması için her türlü önlemi aldıklarını belirttiler. Ancak kaçak yollarla balın ülkeye sokulduğunu anlatan yetkililer, özellikle seyyar tezgahlarda satılan baldan uzak durmasını istediler.

.
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2008 Perşembe 14:43:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?