2
Mayıs
2024
Perşembe
HAKKARİ

Kansu 75 oy farkla kazandı

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, PKK'ya terörist örgüt demediklerini ve demeyeceklerini belirtti. Geylani, "PKK'ya baktığımızda çıkışından bu güne kadar geliş gidişler dahil mevcut haliyle binlerce militana sahip, su barajlarına, elektrik santralarına, finans kaynaklarına sahip ve en önemlisi büyük ölçüde halk desteğine sahip. Dünyanın hiçbir yerinde böylesi bir hareket terörist bir hareket olarak görünmemiştir" dedi.
DTP İl Teşkilatı'nın 2. Olağan Kongresi Belediye Başkanlığı Lokali'nde yapıldı. Divan seçiminin ardında demokrasi şehitlerinin adına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardında DTP İl Başkanı Hasan Güzel bir konuşma yaptı. Güzel, taleplerinin demokratik özerklik olduğunu belirterek, bu modelin Türkiye'de yaşayan farklı etnik kökendeki insanların demokratik sorunun çözüm olduğunu söyledi. Güzel, "Bugün partimizin mahalle ve kentin her alanda örgütlenmiş, kendi özgürlüklerinin istekçisi olmuştur. Bizim
talebimiz demokratik Cumhuriyet yani demokratik özerkliktir. Bu talep tüm Türkiye de yaşayan farklı etnik kökendeki insanların demokratik sorununun çözüm modelidir. Türkiye de güçlü ve Ortadoğu üzerinde söz sahibi olacaktır. Aksi halde hep beraber büyük zararlar ve bedeller ödemeye devam edecektir. Bunun için buradan tekrar insan hak ve özgürlüklerin her insanın hakkı olduğu gibi Kürt halkının da hakkıdır. Bunların yasayla güvence altına alınmalıdır" şeklinde konuştu.
Kongrede konuşan DTP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani ise bir darbeler ülkesinde yaşadıklarını söyledi. Geylani, "Ülkenin çivisi sökülmüş, iskeleti dökülüyor ve her gün mantar gibi üreyen ve türeyen darbe günlükleri darbe planları ile karşı karşıyayız. En verimli yerlerde bile ülkemizde darbeler olduğu kadar mantar üremez. Yıllardır bu tür hukuk dışılıklarla Türkiye'deki 70 milyon vatandaşımız bu korku ve streslerle yatıp kalkıyor" dedi.

PKK BARAJ, ELEKTRİK SANTIRALI, FİNANS KAYNAKLARI VE HALK DESTEĞİNE SAHİP
Geylani, "25 yıldır PKK için teröristtir demediler mi, bitirdik, kökünü kazdık demediler mi, terörist demeyenleri lanetlemediler mi? Bugüne kadar 25 yılda o yöntem denendi, peki sonuç alındı mı alınmadı. Biz terörist demedik, demeyeceğiz de. Dünya gerçeğine baktığımız zaman bilimsel bir gözle irdelediğimiz zaman terörist örgütler en fazla 50 veya 100 militana sahiptir. PKK'ya baktığımızda çıkışından bu güne kadar geliş gidişler dahil mevcut haliyle binlerce militana sahip, su barajlarına, elektrik
santralarına, finans kaynaklarına sahip ve en önemlisi büyük ölçüde halk desteğine sahip. Dünyanın hiçbir yerinde böylesi bir hareket terörist bir hareket olarak görünmemiştir. Ama biz her şeyi şeffaf ve açık olarak konuşuruz. Bir takım eylemlerin, istenmeyen eylemlerin nitelik olarak terörist görülmesi olabilir. Çünkü savaşlarda kural yoktur. Masum insanlar günahsız insanlar, çocuklar kadınlar yaşamlarını yitiriyorlar. Bir takım bu eylemlikler terörist eylem diyebiliriz. Ancak madalyonun diğer yüzüne
baktığımız zaman, peki bu ülkede 17 bin faili meçhul cinayet işlenmedi mi Kürtler katledilmedi mi, devlet yapmadı mı, Jitem yapmadı mı. Bu eylemler terörist eylemler değil de nedir. Onun için bütün terörist eylemlere karşıyız, çünkü insanların yaşamını yitirmesine karşıyız" diye konuştu.

ATÜTÜRK'ÜN SÖYLEDİKLERİNİ YAPMIYORLAR
Atatürk'ün söylediklerinin bu ülkede yapılmadığını da belirten Geylani, "Bakınız Atatürk 16 Ocak 1923'te İzmit'te basına verdiği bir mülakatta, 21 Anayasasına vurgu yaparak "Hangi ilin halkı Kürt ise onlar kendilerini özerk bir yöntemle ve yönetimle yönetsinler" diyor. Peki her sıkıştıklarında bunlar Atatürk'e sığınmıyorlar mı? İşte Atatürk demiş neden gereğini yapmıyorlar. Çünkü gerçekten her konuda çifte standart var bu ülkede" şeklinde konuştu.
Kongreye, Hakkari Belediye Başkan Vekili Bülent Armut ilçe belediye başkanları ile çok sayıda partili katıldı. Kongre seçimlerinde 425 delegeden 230'u oy kullandı. Dört adayın yarıştığı kongrede Havzullah Kansu 75 oy farkla Hakkari DTP İl Başkanı olarak seçildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2009 Cumartesi 18:12:59
Güncelleme :27 Haziran 2009 Cumartesi 18:21:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?