4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Karla mücadele çalışmaları sürüyor

Hakkari'nin Zavite Köyü ve Konak Mezrası tarihten ilk defa kış aylarında yola kavuştu. Karla mücadele ekipleri, 2 günlük çalışmanın ardından mezraya ulaşmayı başardı. 

Şehirden 20 kilometre uzaklıktaki 3 bin 500 rakımda bulunan Berçelan Yaylası'ndaki 15 hanelik ve 40 nüfuslu Zavite Köyü Konak Mezrası'nın yolu, ağır kış şartları nedeniyle yıllardır her yıl 8 ay boyunca ulaşıma kapalı bulunuyordu. Köydeki hastalar ise bazen kızaklarla bazen de helikopterlerle şehre ulaştırılıyordu. 

Hakkari Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu'nun talimatları üzerine, aralarında İl Özel İdare Genel Sekreterliği'ne bağlı Köy Yolları Şubesi'nin Müdürü Mirza Çivi ve Makine İşletme Şefi Tahir Gür'ün de bulunduğu 9 kişilik personel, 2 iş makinesi, 1 koruma aracıyla mezra yolunu açma çalışması başlattı. 

Kar kalınlığının yer yer 3 metreyi bulduğu yolda ekipler, aşırı soğuklarla da mücadele etti. Çalışmalar sırasında iş makinelerinin lastikleri patlayınca zor anlar yaşanırken, gece geç saatlerde araçlarının altına giren ekipler, araçları yeniden faal hale getirerek çalışmalara kaldığı yerden devam etti. Köy yakınlarında yol güzergahını bulmaktan zorluk çeken karla mücadele ekibi, 2 günlük çalışmanın ardından köye ulaşmayı başardı. Bu arada, karla mücadele ekiplerinin yanına gelen ve soğuktan donmamak için ellerine naylon poşet geçiren köylüler de dikkat çekti. Köyde karla mücadele ekibine, bal, yoğurt ve peynir ikram edildi. Köy yolunu açıp şehre dönüşleri esnasında yeniden fırtınaya yakalanan ekip, bir süre yolda kaldıktan sonra daha sonra kendi imkanlarıyla kurtuldu. 

Zavite Köyü sakinlerinden Kamil Atan, tarihten ilk defa yollarının kış aylarından açıldığını belirtti. Atan, "Yolumuz yıllardır 8 ay boyunca kapalı kalıyordu. Hastalarımızı kızakla bazen de askeri helikopterlerin yardımıyla şehre ulaştırıyorduk. Hakkari Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu, Türkiye Cumhuriyeti tarihinden bir ilki gerçekleştirerek kış aylarında yolumuzu açtı. Vali ve İl Özel İdare Genel Sekreterliği yetkililerine teşekkür ediyoruz" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2007 Çarşamba 16:26:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?