4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Keklikler evcilleştiriliyor

Hakkari'de köylüler tarafından evcileştirilen keklikler insanların yoğunlukta bulunduğu alanlarda rahatlıkla gezerek çevreye ayrı bir renk katıyorlar.


Bir zamanlar sadece dağlardaki kayalıklarda sesleri duyulan keklikleri artık köylerin yeşil alanlarında görmek mümkün olabiliyor. Dağlardaki yuvalarda toplanan keklik yumurtaları, tavuklar veya daha önceden evcilleştirilen kekliklerin altında kuluçkaya yatırılıyor.

Daha yavru iken insanların elerinde büyüyen keklikler büyüyünce de köylere ayrı bir renk katıyorlar. Ceylanlı Köyü Yığınlı Mahallesi'nde yetiştirilen keklikler ise, çocukların maskotu haline geldi. Çocukların rahatlıkla yanına yaklaşabildiği yavrular yeşil alanlarda beslenmenin tadını çıkartıyor. Köy sakinlerinden Abdullah Ertaş, köylerinde balca keklik bulunduğunu ve avlanmasına kesinlikle izin vermediklerini belirtti.

Kekliklerin köyün eteklerinde karınca sürüsü gibi var olduğunu ifade eden Ertaş,"Yumurta döneminde keklikleri evcilleştiriyoruz. Zamanla tam evcilleşen keklikler büyük ilgili görüyor. Köyün içinde sürü halinde dolaşmaları ise doğaya ve köyümüze sesleri ile ayrı bir renk katıyorlar" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2008 Cuma 15:15:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?