4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Kilim Günleri Projesi konferansı

Hakkari Eğitim Sanat Kalkınma ve Araştırma Derneği'nin (Heska-Der) Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ile hazırladığı Hakkari Kilim Günleri Projesi, düzenlenen bir konferansla hayata geçirdi. Konferansta konuşan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kulaz, bölgede meydana gelen olaylardan dolayı Hakkari yöresinde keşif edilmeyen birçok kilim motifinin bulunduğunu söyledi. 

Hakkari Meslek Yüksek Okulu (MYO) konferans salonunda verilen 'Kilim Günleri Projesi' konferansı saygı duruşu ve istiklal marşıyla başladı. Konferansta bir konuşma yapan (Heska-Der) Koordinatörü Sefer Kaçmaz, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen 'Hakkari Kilim Günleri Projesinin yaptıklar konferansla hayata geçirdiklerini belirtti. 

Hakkari kilimleri kültürünü yaşatmak istediklerini belirten Kaçmaz, Hakkari'nin dünya kilim merkezi olabileceğini belirterek, ilde dokunan kilimlerini Türkiye'nin en kaliteli kilimleri arasında ilk sırayı aldığını söyledi. 

Kaçmaz, "Hakkari yöresine özgü desen ve motif örneklerinin yer aldığı kilimler, dokuma tekniği, incelik, zerafet ve motiflerin taşıdığı anlam itibari ile özgün ve çarpıcı özelliklere sahiptir. İnsanlarımızın hayal gücünü el emeğine nasıl çevirdiğini gösteren, yörenin asırlık kültür ve sanatının kuşaktan kuşağa aktarılarak günümüze yansımasıdır. Hakkari kilimlerinin uluslararası ölçekte pazarlanmasını yaygınlaştırmak, dolayısıyla bölgesel ölçekli pazar ekonomisinin canlanmasına katkıda bulunmak, bu yolla kültürel miras bilincinin toplumun tüm kesimlerine yayılmasını sağlamak gerekir. Hakkari kilimleri ve el sanatları yeterince dünyaya tanıtıldığı taktirde yöre turizminin gelişmesine önemli bir ivme kazandıracak, dolayısıyla işsizlik ve istihdam sorununa da önemli bir çözüm olacaktır. Ayrıca Hakkari Üniversitesi ile işbirliği yaparak kilimlerimizi değerlendireceğiz. Kilimlerimiz korumaya alınmasını ve Meslek Yüksek Okulu'nda bir kilimcilik bölümü kurulmasını öneriyoruz" dedi. 

DAHA KEŞİF EDİLMEYEN MOTİFLER VAR
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kulaz, bölgede meydana gelen olaylardan dolayı Hakkari yöresinde keşif edilemeyen birçok kilim motifinin bulunduğunu söyledi. 

Hakkari'nin ilk çağlardan bu yana yerleşime sahne olmasının zengin bir kültüre neden olduğunu belirten Kulaz "Kilimler de bu zengin kültürün binlerce yıllık geçmişin ürünüdür. Kültürel dokusunu Hakkari kadar koruyan başka da yer bilmiyorum. Onun için Hakkari bu konumunu istihdama veya ticarete dönüştürebilir. Günümüzde bu sağlanmış durumda olsa da bu yetersizdir. Özelikle daha önceleri kilimler kırsal kesimlerde dokunmuştur. Binlerce yıllık kültürümüzün ürünü olan kilimler özünü kaybetmediği taktirde aslında günümüzde birer belge konumundadır. Kadın ve kızlarımız gerektiğinde kini nefreti, sevgiyi coşkuyu, bereketi veya dini inancı simgeleri motiflere yansıtmaktadır. Ancak kilimlerimizin günümüzde yavaş yavaş bozulmaya doğru gittiğini de maalesef görüyoruz. Daha önce Van, Hakkari ve Yüksekova ilçesinde kilim atölyelerinde bir inceleme yaptığımızda bunun örneğini yaşadık. Nedenini sorduğumuzda ise ticari kaygılardan dolayı yaptıklarını, ya da müşterilerinin isteği üzerine yeni tasarımlar gerçekleştirdiklerini gördüm. Bu tür yanlış uygulamaya devam edersek 20 yıl sonra Hakkari kilimleri olmayacaktır. Hakkari kilimleri olmayınca istihdam da olmayacak. Çünkü bu işte ekmek yiyen insanlar var. Bunun için kilimlerin korunması gerekir, bu kilimlerin bir kimliği var. Bunu koruyamasak bu kimliğini kaybedecektir" şeklinde konuştu. 

Konferansın ardından katılımcılar, Dağgöl Mahallesi Medeni Sancar Caddesi üzerinde bulunan Heska-Der Derneği'nde engelli Kayser Özdemir'in kilim sergisini gezdiler. Yaklaşık 10 yıldır kilim dokumacılığı yapan Kayser Özdemir, kilimlerin renklendirildiği kök boyaları da sergide hazır bulundurdu. Konferansa Hisaş İplik Sanayi Genel Müdürü Aziz Akın, Bedensel Engeliler Derneği eski Başkanı Bedri Çallı, bazı kamu ve kuruluş amirleri ile valilik kilim dokuma kurslarına katılan çok sayıda genç kız katıldı.

iha
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2008 Cuma 18:55:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?