2
Mayıs
2024
Perşembe
HAKKARİ

Kirli hava yatağa düşürdü

Dondurucu soğukların yaşandığı Hakkari'de kullanılmaya başlanan kalitesiz kömür şehri sağlıklı soluk alınmaz hale getirirken, kirlilikten en fazla çocukların etkilendiği belirtildi.

Hakkari'nin, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Türkiye'nin 2007-2008 kış sezonu hava kirliliği raporunda en yüksek kükürt dioksit oranı ile ilk sırada olduğunu açıklamasına rağmen hiçbir önlem alınmaması vatandaşların tepkisine neden oldu. Son günlerde dondurucu soğukların etkisini sürdürmesiyle birlikte kalitesiz yakıt kullanımının arttığı Hakkari'de hava kirliliğinden en çok çocukların etkilendiği bildirildi. Kirli havada etkilenen onlarca çocuğun Devlet Hastanesi başta olmak üzere şehirdeki 4 ayrı özel sağlık polikliniği başvurduğu belirtildi. Bazı özel poliklinik yetkilileri ise, son günlerde hava kirliliğinde en çok çocukların etkilendiğini belirterek, gerekli tedavilere başladıklarını söylediler. Hakkari Devlet Hastanesi yetkilileri ise, hastalar arasında bir ayırımın söz konusu olmadığını belirterek son günlerde gerek iklim değişikliği ve hava kirliliğinden kaynaklı solunum yolları enfeksiyonu şikayetlerinden artışların olduğunu belirttiler.

Hakkari İl Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkilileri ise, şehre kaçak yollarla sokulmak istenilen kalitesiz kömürle mücadele çalışmalarının sürdüğünü belirttiler. Yetkililer, "Metroloji İstasyon Müdürlüğü bahçesinde hava kirliliğini ölçen cihazımız bulunmaktadır. Bu cihazımız kurumların ortasında olduğu için kirlilik oranını yüksek gösteriyor. Ayrıca akşam saatlerinde bizi rahatsız eden kirlilikler var. Kalitesiz kömürün şehre sokulmaması için Depin polis noktasında ekiplerimiz geceli gündüzlü görev yapıyor. Şınak'tan getirilen yüzlerce araçlık kalitesiz kömürü şehre sokmadık ve geri gönderdik" şeklinde konuştular.
Şehrin semaları kirli dumanlardan kararmaya başlarken, birçok toprak evde kullanılan kalitesiz kömür ise evlerin içini adeta siyaha boyattı. Sobalarını temizleyen bazı aileler ise kalitesiz kömürün geride bıraktığı kirliliği görünce gözlerine inanamadılar.

iha
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2009 Çarşamba 14:44:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?