2
Mayıs
2024
Perşembe
HAKKARİ

Kış hayatı zorluyor

Hakkari'nin Bay köyü sakinleri, geçimlerini sağladıkları hayvanlarını beslemek için zorlu kış şartlarına göğüs gelerek, yaz ayında dağlarda biçip biriktirdiklerini ot yığınlarını kızaklarla köylerine indiriyorlar. 

Şehirden yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta bulunan 85 haneli bin 100 nüfuslu Bay köyünde ikamet eden yüzlerce vatandaş, geçimlerini sağlayan küçükbaş hayvanları çetin geçen kış mevsimlerinde beslemek için büyük çaba harcıyor. Köylüler, dağlarda yazın biçip istifledikleri otları, büyük güçlüklerle 2 bin metre yükseklikteki Testere Dağı'nın zirvesinden aşağı indirerek daha sonra kızaklarla köylerine ulaştırıyorlar. Aç kalan hayvanları için ot taşımaya çalışan köylüler adeta ölümü göze alıyor. Zaman zaman büyük tehlikeler atlatan köylüler, hayvanlarını beslemek ve geçimlerini sağlayabilmek için adeta dağın zirvesinde cambazlık yaparak ot yığınlarını aşağı indiriyorlar. Büyük zorluklarla dağın zirvesinden aşağı indirdikleri ot yığınlarını daha sonra yükledikleri kızaklarla 4 kilometre boyunca taşıyarak köye getirip hayvanlarına yeriden köylülere yarıyıl tatilinde olan öğrenciler de yardım ediyorlar. 

Köy sakinlerinden Adil ve Cahit Çiftçi, kışın hayvanlarını beslemek için yaz aylarında dağlarda ot biçerek belirli yerlerde biriktirdiklerini anlatarak "Yazın dağ kayalık olduğu için otları aşağı indiremiyoruz. Ancak kış mevsiminde kar yağınca bu otları kızaklarla aşağı indirebiliyoruz. Gördüğümüz gibi dağda fazla kar olmadığı için kayalıklar görünüyor. Bu nedenle büyük zorluklarla ot bağlarını indirmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştular.

iha
Yayın Tarihi : 3 Şubat 2009 Salı 11:01:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?