4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Kış şartlarında hayvancılık çilesi

Hakkari'nin Bay Köyü sakinleri, geçimlerini sağladıkları hayvanlarını beslemek için zorlu kış şartlarına göğüs geliyor. 

Şehirden yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta bulunan 75 haneli bin 350 nüfuslu Bay Köyü'nde ikamet eden yüzlerce vatandaş, geçimlerini sağlayan küçükbaş hayvanları çetin geçen kış mevsimlerinde beslemek için büyük çaba harcıyor. 

Kar ve soğuk havaya aldırış etmeyen köylüler, hayvanlarına yem verebilmek için önce belirledikleri alanlardaki küreklerle temizliyor, daha sonra ise evlerinden yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta bulunan değişik noktalarda biriktirdikleri ot bağlarını sırtlayarak kara bata çıka buralara ulaştırmaya çalışıyor. 

Köylüler, getirdikleri ot bağlarını alanlardaki değişik noktalara bıraktıktan sonra ahırlarda tuttukları hayvanlarını serbest bırakıyor. Ahırlardan sürü halinde çıkan küçükbaş hayvanlar ise otları yemeye başlıyorlar. Her gün defalarca bu işi yapan köylüler, geçimlerini sağladıkları hayvanlarını beslemek zorunda olduklarını dile getirdi. 

Köylülerden Alahattin Çiftçi, kar ve soğuk havaya rağmen geçimlerini sağlamak için hayvanlarına iyi bakmakları gerektiğini ifade etti. Sırtındaki ot bağlarını kara bata çıka taşıyan Mehmet Çiftçi ise, hayvanlarını beslemek için biriktirdikleri otları her gün bu şekilde belirledikleri alana taşıdığını söyledi.
İHA
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2007 Çarşamba 17:56:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
BERRİN TEPE IP: 85.98.101.xxx Tarih : 29.01.2007 02:28:17
merhaba . bu haber bilinen ve duyduğumuz doğu insanının ne kadar çok zor şartlarda yaşam sürdüğünü tekrar göstermekte. inanın ne isterdim biliyormusunu??tüm türkiyenin şu anda (hani bi hayal düşünün....)belirli zamanlarda evinden memleketinden çıkıp tespit edilen belirli yerlerde tamir onarım düzenleme denetleme yardımlaşma....... gibi o yerin eksiklerini giderme adına belirli zamanlarda çalışma planı yapılmasını çok isterdim.. orası bittikten sonra başka bir yer... işte böyle böyle imece usulü yard. ile iyileştirme diyim artık bu gibi çalışmalar yapılsa ne güzel olurdu demi?? sağlık huzur ve mutlulukla gerçekleşmesi deleğiyle sevgiler selamlar................