4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Koleraya önlem toplantısı

Kuzey Irak'ta Kerkük ve Süleymaniye'de devam eden kolera salgını nedeniyle genelge yayınlayan Sağlık Bakanlığı, Güneydoğu'da bulunan 10 ilde tedbir ve denetimlerin arttırılmasını istedi.


Kuzey Irak'ta devam eden salgın nedeniyle Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yeniden genelge yayınlanarak Hakkari, Batman, Şanlıurfa, Van, Siirt, Elazığ, Diyarbakır, Bitlis, Şırnak ve Mardin illerindeki valilikler ve Sağlık Müdürlükleri yazılı uyarıldı. İçme ve kullanma suyu denetimlerinin sıklaştırılması, mevcut odak noktalarının sayısının artırılması, günün değişik saatlerinde klor ölçümleri yapılması, sonuçların kayıt altına alınması, suyun etkin ve düzenli dezenfeksiyonunun temini, klor ölçümlerinin yetersiz olduğu noktalardan bakteriyolojik su numunesi alınması, analizinin yaptırılması, analiz sonuçların uygun çıkmayan yerlerde kirlilik kaynağının tespit edilmesi, gerekli hallerde bakteriyolojik su numunesi alımının tekrarlanması, kirlilik giderilinceye kadar kullanımın önlenmesi, işlerin yürütülmesi sırasında araç gereç, personel, malzeme ve finansman gibi kaynaklar konusundaki ihtiyaçların bakanlığa bildirilmesi, yürütülecek çalışmaların başta belediyeler
olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlar arasında işbirliği sağlanması konularının önemle takip edilmesi istenen genelgeyle iller alarma geçti.


Kuzey Irak sınırına yakın noktada olan Şırnak'ın Silopi ilçesinde doktorlar, kolera salgınına karşılık vatandaşları uyarabilmek amacıyla çalışma başlattı. Kolera salgını nedeniyle ilçede görevlendirilen doktor Hatice Aksoy, öğretmen ve imamlara hastalık ve dikkat edilmesi gerekenler konusunda seminerler veriyor. Silopi İlçe Müftülüğü'nde verdiği seminerde Aksoy, "İnsanlarımızın dini konularda çok hassas olması sebebiyle imamların söyledikleri daha çok dinleniyor. Cuma namazından önce ve diğer namaz vakitlerinde cemaati ve çevredeki vatandaşları, Irak'tan açık gıda getirmemeleri konusunda uyaralım. Özelikle başıboş bırakılan hayvanların kolera salgını yanında birçok salgın hastalığa neden olduğunun hatırlatılarak, sıvı sabunların kullanılmasını ve su depolarının iyice temizlenmesini istiyoruz. Camilerde de sıvı sabun kullanarak bu salgının cemaate bulaşmasını önlemelisiniz" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2007 Cuma 18:20:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?