4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Kömürleri var ama ısıtacak evleri yok

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde maddi imkanları yetersiz olduğu için çadırda yaşam mücadelesi veren Öztekin ailesini, hurdacılık yapan 15 yaşındaki oğulları geçindirmeye çalışıyor.


Evleri olmayan 10 kişilik aile, 2 metrekarelik çadırda yaşarken 15 yaşında ailesini geçindirmeye çalışan Şaban Öztekin, bu büyük yükün altında ezilmemek için çırpınıyor.
Aile reisi Sefer Sayim Öztekin ise bir yıl önce geçirdiği trafik kazası sonrasında kolu ve göğsüne takılan platin nedeniyle çalışamıyor. Ailenin bütün sorumluluğunu omuzlarına alan Şaban Öztekin, hurdacılık yaparak ailesini geçindirmeye çalışıyor. 6 ay önce kaldıkları evin kirasını ödeyemeyince ev sahibi tarafından çıkarılan aile, maddi imkansızlıklar yüzünden çocuklarını da okutamıyor.


Trafik kazası sonrasında hayatının karardığını belirten baba Sefer Sayim Öztekin, bir akrabasına ait olan arsada çadır kurmak zorunda kaldıklarını belirterek, "Sakatım, çalışamıyorum, evin tek gelirini oğlum hurdacılıktan sağlıyor. Günlük 3-5 YTL kazanıyor, o da ancak kuru ekmek parasını karşılıyor. Şu ana kadar hep akrabalarımın yardımlarıyla geçinmeye çalıştık. 5-6 yıl boyunca kirada kaldım. Ancak kirayı ödeyemez durum gelince evden çıkarıldık. Bu yıl kaymakamlıktan kışlık yakacak yardımı olan kömürü aldık ancak ne kömür sobamız var ne de o kömürün ısıtacağı bir evimiz" dedi.


Anne Aysel Öztekin ise bazı günler yiyecek ekmek bile bulamadıklarını dile getirerek, "Eşim 3 evli, çocuklar benden önceki kumalara ait ama onlara kendi çocuğum gibi bakıyorum. Onların okumalarını çok istedik ancak hiçbir şekilde imkanımız olmadı. Çocuklarım okusun istiyorum. Çocuklarımızın göz göre göre cahil büyümeleri bizi çok üzüyor. Kış mevsimi yaklaşıyor, çadırda kışı nasıl geçireceğiz? Bu bizi kara kara düşündürmeye başladı" şeklinde konuştu.


Evin geçimini üstlenen 15 yaşındaki Şaban ise kardeşlerine yiyecek bir şeyler almak için sabahın erken saatlerinde hurda toplamaya başladığını ve akşama kadar 3-4 YTL kazanabildiğini söyledi.


Okula gitmek istediklerini söyleyen 8 yaşındaki Kevser, yaşıtları gibi okuma yazma öğrenmeyi çok istediğini ama buna imkanlarının yetmediğini söyledi. Okula gidemediği için çok üzüldüğünü belirten Kevser, bu durumdan kurtulmak ve okullu olmak için hayırseverlerden yardım beklediklerini söyledi.

İha
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2007 Cuma 14:14:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?