4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Köylü kadınların ölümüne geçim azmi

Hakkari'de köylü kadınların süt için verdikleri uğraşlar görenleri hayretler içinde bırakıyor. Köprü olmadığı için Zap Deresi'ni ilkel sallarla geçen kadınlar her an ölümle burun buruna geliyor.


Hakkari-Çukurca karayolu üzerinde bulunan Tarlabaşı köyünde hayvancılık yaparak geçimlerini sağlayan köylüler, arazi yapısı nedeniyle hayvanlarını köyden uzakta bulunan Maile Yaylası'nda otlatıyor. Köyden yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta bulunan küçükbaş hayvanlar çoban tarafından otlatılırken, köylü kadınlar da günde 2 defa hayvanlarının bulunduğu bölgeye giderek süt sağıyor. Köyden araçlarla mezranın yakın bir yerine kadar gelen köylü kadın ve genç kızlar, köprü olmadığı için suyun karşısına ilkel yollarla yaptıkları sal üzerinde geçiyor. Ellerindeki boş bidonlarla derenin karşısına geçen kadınlar, kendilerine ait hayvanları sağarak elde ettikleri sütlerle geri dönüyor. 500 küçükbaş hayvanın bulunduğu mezraya giden yaklaşık 20 kadın, hayvanları sağdıktan sonra bidonlarına doldurdukları sütlerle sala binerek azgın Zap Deresi'ni geçiyor. Kadınların azgın sulara düşmemesi için derenin her 2 yanında bulunan erkekler ise halatlarla sallara yön veriyor. 2 kilogram süt için hayatlarını tehlikeye atan
köylüler, her an düşme tehlikesi ile karşıya geçerek ellerindeki bidonlarla araçlarına binip köye gidiyor.


Köprü olmadığı için büyük zorluklarla karşılaştıklarını ifade eden Hazali Çiftçi isimli köylü, geçen yıl 3 kişinin sal üstünden suya düştüğünü söyledi. Çiftçi, "Köprümüz olmadığı için her zaman aynı sıkıntıyı yaşıyoruz. Köydeki kadınlar her zaman böyle sallarla karşıya geçerek hayvanları sağıyor. Köprü yok. Ne yapalım? Mecburuz geçmeye" dedi.


Sal ile Zap Deresi'ni geçen ve sonra bidonlara doldurdukları süt ile geri dönen Zehra Köçek isimli genç kız, "Tehlikeyle karşı karşıyayız ama bunu yapmaya mecburuz. Günde 20 kişi ile 2 defa gelip hayvanlarımızı sağıyoruz" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2007 Salı 16:08:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?