2
Mayıs
2024
Perşembe
HAKKARİ

Köylüler yol çalışmasını durdurdu

Hakkari-Çukurca karayolunda devam eden alternatif yol çalışmaları nedeniyle ev ve bahçelerinin büyük zarar gördüğünü söyleyen köylülerin, müteahhit firmanın çalışmalarını durdurduğu belirtildi.

Zap suyu üzerinde yapılacak olan barajlar nedeniyle alternatif yol çalışmalarının yapıldığı Çukurca ilçesinin Akkaya köyü Sarıyer Mahallesi'nde gerek iş makineleri gerekse dinamitlerin patlatılması sonucu ev ve bahçelerin büyük zarar gördüğü belirtiliyor. Vatandaşlar, 2 binden fazla üzüm, incir, nar ve değişik meyve ağaçlarının taş ve toprak altında kaldığı gibi bazı evelerinde zarar gördüğünü iddia ettiler. Birçok tarım alanlarının da çalışmaların devam etmesi halinde zarar göreceğini anlatan mahalle sakinleri bu nedenden dolayı evlerinin arkasında yapılan yol çalışmalarını durdurduklarını söylediler.

Evleri hasar gören Cafer Gök ve İsmail Kaçmaz isimli vatandaşlar hasar gören evelerini basın mensuplarına göstererek, defalarca ilgili kurumlara müracaat etmelerine rağmen bir sonuç alamadıklarını belirttiler. Vatandaşlar, "Köyümüz şehirden 45 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.1994 yılında boşattığımız köyümüze 2005 yılında köye dönüş projesi kapsamında geri döndük. Akkaya köyüne bağlı olan mahallemizde şu anda 6 hane ve 120 nüfus bulunmaktadır.Yol çalışması sırasında patlatılan dinamitlerin gürültüsünden dağdan yuvarlanan taşlar evlerimize zarar veriyor. Bir çok evde çatlamalar oluştu .Evlerimizin üzerine yarım ton ağırlığında taş düştü. Biz şantiye ve yetkili kurumlara baş vurduk. Bizimle ilgilenmedikleri gibi taşların kendi kendine yuvarlandığını söylediler. Köyümüzde binlerce nar, incir, üzüm, ceviz, elma ve bir çok meyve ağacı bulunmaktadır. Biz bu konuda çok mağduruz yetkililerin bize bilgi vermelerini istiyoruz. Yol çalışmaları sırasında iş makineleri çalışmalarını bilinçsiz bir şekilde yapıyor. Biz ata dedelerimizden kalma bu toprakların üzerinde yaşıyoruz. Geçimimizi tarım hayvancılık ve meyvecilik yaparak sağlıyoruz. Binlerce meyve ağacı diktik yazık değimli şimdi bu meyve ağaçlarımız taş ve toprak altında kaldı. Yetkililer köyümüzde hasar tespiti yapmayana kadar iş makinelerinin çalışmasına izin vermeyeceğiz. Gelip bizim içine düştüğümüz durumu görsünler" şeklinde konuştular.

Şantiye yetkilileri ise köylülerin bu durumuna üzüldüklerini belirterek, yaklaşık 2 haftadır iş makinelerinin çalıştığını, köylülerin çalışmaları durdurması üzerine günlük ücretle çalışan personellerinin mağdur olduğunu belirttiler. Yetkililer, kendilerinin de zor durumda kaldığını ifade ederek, köylülerle konuşulup sorunun çözülmesi gerektiğini söylediler.
 

iha
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2009 Çarşamba 11:10:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?