4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Köylülerin çileli yolculuğu

KÖYLÜLERİN KAMYON KASASINDA ÇİLELİ YOLCULUĞU

Hakkari'nin Durankaya beldesine bağlı Gürbüz köyü sakinleri, geçimlerini sağlamak için her gün kamyon kasasında yaptıkları yolculukla gittikleri yayladaki hayvanlarını sağıyorlar.

Şehirden yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta bulanan Gürbüz köyündeki kadınlar, Beygir Yaylası'nda bulunan küçükbaş hayvanlarını sağmak için her gün kamyon kasasında yaptıkları tehlikeli yolculuğun ardından yaylaya ulaşıyorlar. Akşam saatlerine kadar kaldıkları yaylada çocuklarının yardımıyla küçükbaş hayvanlarını sağan kadınlar, daha sonra kamyon kasasında üst üste yığılarak tekrar evlerine geri dönüyorlar. Ailelerini yalnız bırakmayan bazı erkekler de yolculuk boyunca eşlerine eşlik ediyor.

Kudret ve Leyla Şeftali isimli bayanlar, hayvanlarını sağmak için her gün köylerinden Beygir Yaylası'na kamyon kasasında gittiklerini belirttiler. Kadınlar, "Köylüler olarak aylık olarak kiraladığımız kamyonun kasasında yaylamıza giderek hayvanlarımızı sağıyoruz. Akşam saatlerine kadar kaldığımız yaylada sağdığımız hayvanlarımızdan elde ettiğimiz sütü bidonlara doldurarak tekrar aynı şekilde geri ödünlüyoruz. Bazen kamyon kasasında yer bulamıyoruz. Çünkü köylülerin hemen hemen hepsi yaylaya hayvanlarını sağmaya geliyorlar. Geçim kaynaklarımızdan biri hayvancılıktır. Bu nedenle her gün yaptığımız zorlu ve çileli yolculukla yaylaya giderek hayvanlarımızı sağdıktan sonra tekrar aynı şekilde geri dönüyoruz" şeklinde konuştular.

KÖYLÜLERİN KAMYON KASASINDA ÇİLELİ YOLCULUĞU
İHA
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2010 Cuma 13:48:05
Güncelleme :11 Haziran 2010 Cuma 14:45:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?