4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Köylülerin dağdan ot indirme macerası

Yaz aylarında biçip istifledikleri otları, Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nin Mor Dağı'nın tepesinden kızaklarla köylülerine indiren köylüler, inanılması güç bir mücadele veriyor. 

Yıllardır süren ve birçok köylünün yaralandığı bu çabada, vatandaşlar büyük tehlikeyi göze alıyor. 

Bağdaş Köyü Kazan Mezrası'nda oturan köylüler yıllardır tabiat şartlarıyla mücadele veriyor. Köylüler, Mor Dağı'nda bulunan yaylalarında yazın biçtikleri otları, yol olmadığı için köye getirebilmek için kış mevsiminin gelmesi bekliyor. Kar yağışı sonrası binlerce bağ otu yaptıkları ilkel kızaklara yükleyen köylüler, zorluklar altında aşağıya indiriyor. 

Bunun için her köylü 20 kilogram ağırlığında 2 ayaklı bir kızağı sırtlayarak 3 bin metre yüksekliğe taşıyor, yüklenen otları dönüş yolunda da ölümle burun buruna gelerek büyük tehlike yaşıyor.
Köylüler, dik yamaçtan inen kızakları kendilerinin kontrol ettiğini, bu zorlu çaba sırasında zaman zaman kazalar yaşandığını belirterek, kızakların çoğu kez zaptedemediklerini, ot indiren köylülerin bazen kızak altında kalarak yaralandıklarını anlattı. Ot indirme, çoğu zaman onlar için bir eğlenceye dönüşürken, araç konvoyu gibi kuyruk oluşturan kızaklar ilginç görüntülere sahne oluyor. Çeşitli türküler söyleyerek kızakları varışa getiren köylüler, "Yıllardır bu rezaleti çektik. Bunun için çok bedel ödedik. Şu ana kadar 15 kişi sakat kalarak çalışamaz duruma gelmiştir. Devletin acilen bu yaylamıza yol yapmasını istiyoruz" dedi. 
İHA
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2007 Cumartesi 13:23:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?