2
Mayıs
2024
Perşembe
HAKKARİ

Köylünün doğayla savaşı

Hakkari'de yaz aylarında biçtikleri otları yol olmadığı için dağda toplayan köylüler, kış mevsiminde ise zor doğa şartlarına göğüs gelerek kızaklarla köye indiriyorlar.

Yoğun kar yağışı ve dondurucu soğukların etkili olduğu Hakkari'de Çimenli köyü sakinleri, aç kalan hayvanlarına ot yetiştirmek için seferber oluyorlar. Hakkari merkezden 35 kilometre uzaklıkta bulunan 50 hanelik Çimenli köyü sakinler, hayvanlarının aç kalmaması için her gün 3 saat yol yürüyorlar. Sabahın ilk ışıkları ile birlikte kızaklarını alarak köyden 6 kilometre uzaklıkta bulunan Keklik dağının eteklerine tırmanan köylüler, adeta zor dağa şartlarına meydan okuyorlar.

Bin 500 rakımlı Keklik dağına adeta tırmanarak kazasın bir şekilde otların toplandığı bölgeye ulaşmayı başaran yaklaşık 35 kişilik gurup, burada bir süre dinledikten sonra kar altında kalan otları çıkartarak kızaklara yüklemeye başladılar. Bu sırada kızaklardan birinin bağlanması sırasında ipin kopması sonucu İhsan Kurt isimli köylü kafasında yaralandı. Kurt'a arkadaşlarının yaptığı ilk müdahalenin ardından geri dönüş yoluna koyuldular. Zirveden inişler sırasında ise hızla gelen kızaklarını tutmaktan zorlanan bazı köylüler ise adeta ölüme meydan okudular.

Geçen yıl Hakkari Valiliği tarafından bölgeye giden yolun 3 kilometrelik kısmının yapıldığını belirten köylüler, "Geçimimizi tarım ve hayvancılıkla sağlıyoruz. Yaz aylarında bölgede biçtiğimiz otları yol olmadığı için getiremiyoruz. Köydeki otlarda tükenince hayvanlarımızın aç kalmaması için topladığımız otları getiriyoruz. Tehlikeli olmasına rağmen dağın zirvesine ulaşmayı başardık. Ancak çektiğimiz kızaklara hakim olamayan arkadaşlarımız sık sık ufak tefek kazalar yaşıyor" Büyük güçlükle düzlüğe indirdikleri otları evlerine götürmek isteyen köylüler bu sefer de Zap suyu engeline takıldılar. Köylüler, Zap suyu üzerinde kendi imkanları ile inşa ettikleri bir metre yükseklikte ve 30 metre uzunluğundaki köprünün üzerinde ot yüklü kızakların geçmemesi üzerine zor anlar yaşadılar. Köylüler, yaklaşık 3 saat süren zorlu bir mücadelenin ardından köye ulaştıkları otları hayvanlarına verdiler.

İha
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2009 Pazartesi 14:58:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?