4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Küresel ısınma çeşmeleri kuruttu

Hakkari'de küresel ısınma nedeniyle bazı çeşmelerin kuruması üzerine bir taraftan içme suyu sıkıntısı baş gösterirken diğer taraftan ise bağ ve bahçelerin susuzluktan kurumaya başladığı bildirildi.

Mahalle sakinleri kendi imkanları ile bahçelerinde kuyu kazarak içme suyu aramaya başladı. Onlarca mahalle sakini ise kurumayan bir çeşmenin önüne su bidonlarını yığdırarak kendilerine gelecek sırayı beklemeye başladı. Mahalleye su vermeye gelen belediye itfaiye ekibi ise aşırı kalabalık nedeniyle neye uğradığını şaşırdı.

Bölgede meydana gelen olaylardan dolayı Hakkari'nin Çukurca ilçesi Kurudere, Kavuşak ve Narlı köylerinden gelerek Bağlar Mahallesi Kanisak mevkiine yerleşen aileler susuzlukla savaşıyor. Bağ ve bahçelerin kuruduğu mahallede aileler bir damla suya hasret kaldı. Bağlar Mahallesi sakinlerinden İsmail Yaşar, susuzluğun önüne geçmek için kendi imkanları ile evinin bahçesinde 3,5 metre yüksekliğinde kuyu kazarak su aramaya başladı. Medine Özkan isimli bir bayan ise evinin bahçesini göstererek sebze ve meyvelerinin susuzluktan tamamen yok olduğundan yakındı. Mahallede bulunan 3 çeşmeden ikisi tamamen kururken, Vali Orhan Işın İlköğretim Okulu arkasında bulunan çeşmeye akın eden mahalle sakinleri, onlarca su bidonunu çeşmenin önüne bırakarak sıranın kendilerine gelmesini bekliyor. İçme suyu ihtiyaçlarını bu çeşmede karşıladıklarını anlatan mahalle sakinleri, var olan çeşme suyunun da azalmaya başladığını saatlerce güneşin altında bekleyerek kendilerine gelecek sırayı beklediklerini ifade ettiler.

Su yüzünden kavgaların yaşandığı mahallenin altyapı hizmetlerinde ise tamamen yoksun olduğu bildirildi. Köylerinden göç ederek merkezde zor şartlar altında yaşam mücadelesi veren Bağlar mahallesi sakinleri insanca yaşamak istediklerini belirttiler. Belediyenin su sorununa bir çözüm bulmasını isteyen vatandaşlar, aksi taktirde mahallede bir çok hastalığın çıkmasının an meselesi olduğunu söylediler.

Mahalle sakinleri içme suyu ihtiyaçlarını çeşmede karşılamaya çalışırken, gelen belediyeye ait itfaiye aracını görünce bidonlarına alarak koştular. Aşırı kalabalık nedeniyle neye uğradığını şaşıran itfaiye ekibi ise, içme suyu hortumunu kadınlara bırakarak, aracın yanında uzaklaştılar.

Belediye Başkanlığı yetkilileri ise, mahalledeki bazı çeşmelerin kuruduğunu, şebekeden verilen suyun da yetersiz olduğunu belirterek, bu sıkıntılarının giderilmesi için bir çalışma içersinde olduklarını söylediler.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Temmuz 2008 Cuma 17:12:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?