2
Mayıs
2024
Perşembe
HAKKARİ

Kürtçe kültürel bir çeşitliliktir

Vatandaşlarla bir araya gelen Hakkari Valisi Muammer Türker, katıldığı bir televizyon programında Kürtçe konuşmasının doğal bir şey olduğunu belirterek, "Burada insanlar Kürtçe konuşuyor, biz bunu vatandaşın kültürel çeşitliliği olarak görüyoruz" dedi.


Bugün öğle saatlerinde Hakkari Valisi Muammer Türker, Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Lokman Ekinci ve İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Z. Atilla Ataalp, çarşı içinde bulunan Valilik Parkı'nda oturarak bir süre sohbet etti. Vali ve beraberindekilerin yanına giden gazeteciler, Vali Türker'e bir süre önce gündeme gelen Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı görevi için isminin geçtiği yönündeki haberleri sordu. Vali Türker, söz konusu müsteşarlığın daha kurulmadığını, konunun daha
TBMM'nin Genel Kurulu'nda olduğunu, dolayısıyla öyle bir beklenti içinde olmadığını belirtti.

"MESAJIMIZI DOĞRUDAN VERMEK İSTEDİK"
Bir süre önce TRT Şeş'e "Çepik Show"a katılarak Kürtçe 'Güzelim' anlamına gelen Rındamın adlı türküye eşlik ederek halkı Kürtçe selamladığı yönündeki bir soruya karşılık, Vali Türker şunları söyledi:


"Burada insanlar Kürtçe konuşuyorsa bunu biz vatandaşın bir kültürel çeşitliliği olarak görüyoruz. Vatandaşa mesajımızı daha doğrudan vermek için öyle bir yol izledik. Programda o türküye eşlik etme meselesi çok spontane gelişti ve son derece doğal bir şeydi, yani hazırlıksız. Orada söylediğim sözlerin manasını ben o anda bilmiyordum, sadece tekrar ettim. Ama sonra öğrendim ki rındamın 'güzelim' ve gevranım ise 'esmerim' demekmiş. Bunlar Kürtçe de söylense Türkçe de söylense güzel kelimeler. Onun için
hangi dilde söylediğinizin bir manası yok. Yeter ki mesaj iletilsin, hedef kitlenize doğru yoldan gitsin. Bu da bundan ibaret."
Hakkari Valisi ve beraberindekiler daha sonra çarşı merkezini dolaşarak esnafla bir süre sohbet etti. Vali'nin yanına gelen bir gencin askerin neden çarşı iznine çıkamadığını sorması üzerine Türker, genci yanında bulunan Tuğgeneral Lokman Ekinci'ye yönlendirdi. Tuğgeneral Ekinci de yanına giderek, "Paşam asker neden çarşı iznine çıkarılmıyor? Esnafın durumu ortadadır" diyen gence gereğinin yapılacağını söyledi.
 

iha
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2009 Cumartesi 19:17:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?