5
Mayıs
2024
Pazar
HAKKARİ

Kürtler kendini yönetmek istiyor!

DTK EŞ BAŞKANI AHMET TÜRK HAKKARİ'DE (2)

DEMOKRATİK Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, demokratik özerklik ve DTK örgütlenmesini anlatmak için Hakkari’ye geldi.

Terör örgütü PKK ve Abdullah Öcalan lehine atılan sloganlarla toplanan kalabalığa konuşan Ahmet Türk, hükümetin Öcalan’ın barış çabalarını görmesini ve karşılık vermesini istedi.

ÖCALAN’IN BARIŞ ÇAĞRISINA YANIT VERİLMELİ

Çetebaşı Abdullah Öcalan’a ‘sayın’ diye hitap eden Türk, “Sayın Öcalan barış için çabasını ortaya koydu. Uzun süreli ateşkesle Türkiye’nin en önemli sorunu olan Kürt sorunu için müzakere ve diyalog için fırsatlar yarattı. Bu fırsatlar heba edilmemelidir. Barış çağrısına cevap verilmelidir. Hükümet yeniden düşünmek zorunda. Bu çabaları ipe un sererek geçiştirmemeli. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bile çözülmesini istiyor. Hükümet kanın durması için gösterilen çabayı hala görmüyor. Kürt sorunu çözülmeden demokratik çağdaş bir Türkiye yaratamayız. Gelin Türküyle, Kürdüyle, Lazıyla, Çerkeziyle, Arabıyla kucaklaşan birbirine saygı gösteren vatandaşların yaşadığı bir Türkiye yaratalım” dedi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Ahmet Türk, "Hepimizin uzun yıllardan beri özlemini duyduğumuz bir geleceği gerçekleştirmek için çaba gösteriyoruz. Bakın Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bile, 'Kürt sorununu çözmek için şimdi adım atılması gerekiyor. Seçimleri beklemeyin' diyor" ifadelerini kullandı.

Sabah saatlerinde Van'dan karayolu ile Hakkari'ye gelen DTK Eş Başkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, kent merkezinden yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan Hakkari-Van karayolu üzerindeki Özgürlük Meydanı'nda Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, DBP İl Başkanı Orhan Koparan ve vatandaşlar tarafından karşılandı. Türk ve Tuğluk, büyük bir konvoy eşliğinde kent merkezine gelerek Belediye Başkanlığı'na geçti. Bir süre belediyede dinlenen Türk ve Tuğluk, daha sonra belediye binası balkonundan dışarıda kendilerini bekleyen vatandaşları selamladı. Ahmet Türk, Kürtçe başladığı konuşmasını Türkçe olarak sürdürdü.

Türk, "Hepimizin uzun yıllardan beri özlemini duyduğumuz bir geleceği gerçekleştirmek için çaba gösteriyoruz. Görmek istediğimiz bu gelecek, Kürt halkının özgür olduğu bir gelecektir. Özgürlük mücadelesi için yan yana, omuz omuza birlikte yürüyeceğiz. Bugün burada bulunmamızın nedenlerinden biri de DTK'nın örgütlenmesidir. Halkımızla birlikte kendini örgütleme ve yönetme anlayışı içerisine girmektir. Artık Kürt halkı bu coğrafyada birilerinin istediği şekilde yönetilmeyi istemiyor; kendisini yönetme arzusu ve kararlılığı içindedir. Bugün uzun yılların mücadelesi sonucunda artık bütün dünya görüyor ki ve biliyor ki Kürtler geçmişteki anlayışları da kabul edip yeniden dirilerek özgür bir geleceği kurmak için bütün çabasını göstermektedir. Bugüne kadar inkar politikaları, imha politikaları para etmedi. Bakın Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bile, 'Kürt sorununu çözmek için şimdi adım atılması gerekiyor. Seçimleri beklemeyin' diyor. O zaman barışın bir an önce sağlanması için gereken yapılmalıdır" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmanın ardından öğle yemeğine geçen Türk ve Tuğluk, daha sonra BDP İl Başkanlığı'nı ziyaret edecek. Buradaki ziyaretin ardından Türk ve Tuğluk'un belediye binasının alt katındaki salonda Hakkari'nin ileri gelenleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve partililerle DTK olarak yürüttükleri çalışmalarla ilgili bir toplantı yapacakları belirtildi.

Miting sonrası olaylar çıktı

Hakkari'de Demokratik Toplum Kongresi (DTK) mitingi sonrasında olaylar çıktı. Barikat kurup ateş yakan grubu, olay yerine gelen BDP'liler dağıttı.

Miting sonrası dağılan bir grup, Dağgöl Mahallesi Medeni Sancar ve Şehit Selahattin İlköğretim Okulları'nın bulunduğu Hakkari-Van karayoluna barikat kurarak ateş yaktı. Slogan da atan gruba polis biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. Kalabalığın artması üzerine bu defa olay yerine çok sayıda çevik kuvvet ekibi ve zırhlı araç sevk edildi. Polisler yanan ateşi bazen üzerine taş atarak bazen de ellerindeki yangın söndürücü tüplerle söndürmeye çalıştı.

BDP Hakkari İlçe Başkanı Kenan Kaya ve beraberindeki partililer ise olay yerine gelerek polis amirleri ile görüştü. Daha sonra göstericilerin yanına giderek dağılmalarını sağlayan partililer, yollara döşenen taşları kaldırarak polis ekiplerinin de kurduğu barikatları kaldırmasını istedi. Göstericilerin dağılması üzerine zırhlı araçlar Hakkari-Van karayolundan geri çekildi.

 

DTK EŞ BAŞKANI AHMET TÜRK HAKKARİ'DE (2)
DTK EŞ BAŞKANI AHMET TÜRK HAKKARİ'DE (2)
DTK EŞ BAŞKANI AHMET TÜRK HAKKARİ'DE (2)
DTK EŞ BAŞKANI AHMET TÜRK HAKKARİ'DE (2)
DTK EŞ BAŞKANI AHMET TÜRK HAKKARİ'DE (2)
DTK EŞ BAŞKANI AHMET TÜRK HAKKARİ'DE (2)
DTK EŞ BAŞKANI AHMET TÜRK HAKKARİ'DE (2)
İHA
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2010 Cumartesi 23:52:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?