4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Meydan Medresesi müze oluyor

Hakkari Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu, 1701 yılında İbrahim Bey tarafından yapılan ve 2 katlı planıyla günümüze kadar ulaşan şehrin en önemli anıtsal yapısı olan Meydan Medresesi'nin onarılarak, ildeki tarihi eserlerle kültürel değerlerin burada sergileneceği söyledi.

Vali Nasuhbeyoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Hakkari Valiliği'nin işbirliğiyle 2006 yılı Mayıs ayında onarım çalışmalarına başlanan medresenin ekim ayı sonlarında bitmesi beklendiğini ifade etti.

Bir süre önce Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Diyarbakır Role ve Anıtlar Müdürlüğü'nden görevlendirilen bir mimarın Hakkari'ye gelerek Bakanlık tarafından hazırlanan 'Yöresel Kültür Değerlerinin Teşhir ve Tanzimi' projesiyle ilgili medresede çalışmalara başladığını aktaran Nasuhbeyoğlu "Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden gelen elemanlar ise medresenin onarımını yaparak çalışmalarda bulundular.

Cumhuriyet döneminde bir süre cezaevi olarak da kullanılan tarihi Meydan Medresesi'nin restore çalışmalarının bitmesiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devir edilecektir. 1998 yılında Dağgöl Mahallesi'nde Hakkari Kalesi'nin kuzey eteğinde yapılan kazı sonucunda ortaya çıkarılarak Van Müze Müdürlüğü'nde koruma altına alınan Hubuşki Krallığı'na ait taş levhaların yanı sıra yöreye ait el sanatlarıyla kültürel değerlerin medresede sergilenecektir. Van Akdamar Kilisesi Anıt Müzesi kontrolörlüğünü yapan ekip ilimizdeki müzeye de el atacaktır. Medresenin müzeye dönüştürülmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 100 bin YTL gönderildi. Hakkari'de bir ilk olacak müzenin bu ayında sonlarında hizmete girmesi bekleniyor" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2007 Cumartesi 14:09:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?