3
Mayıs
2024
Cuma
HAKKARİ

Meyveciliği geliştirme projesi

Hakkari Valiliği İl Özel İdaresi'nin destekleriyle 2006 yılında uygulamaya konulan Hakkari İli Bitkisel ve Hayvansal Üretimi Geliştirme Projesi'nin Meyveciliği Geliştirme Alt Projesi kapsamında bir iş adamının arsasına 200 adet asma fidan dikilerek bağ tesis edildi.

Sabah saatlerinde Aşağı Merzan Mahallesi'nde düzenlenen fidan dikme törenine Hakkari Vali Yardımcısı Ali Hamza Pehlivan, Tarım İl Müdürü Mehmet Gündoğdu, iş adamı Mehmet Seven ile bazı vatandaşlar katıldı. Törende bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Ali Hamza Pehlivan, Hakkari Valiliği İl Özel İdaresi'nin destekleriyle Tarım İl Müdürlüğü tarafından son yıllarda birçok proje hayata geçirildiğini söyledi. Yapılan projelerle çiftçilere dağıtılan sebze ve meyve fidanlarından tesisler yapıldığı ifade eden Pehlivan, "Bugün Mehmet Seven isimli vatandaşımızın arsasında üzüm yetiştirilmesi için bir tesis yapıldı. Örnek bir bahçe oluşturan vatandaşımıza teşekkür ediyorum" dedi.

Tarım İl Müdürü Mehmet Gündoğdu ise, uygulanan proje çerçevesinde satın alınan 6 bin adet asma fidanı ile 30 çiftçiye kapama bağ tesis edildiğini belirtti. Bağların kurumlarının teknik elemanları kontrolünde tesis edildiğini ve kontrollerinin rutin olarak sürdürülmekte olduğunu ifade eden Gündoğdu, "Üreticilerimize dağıtımı gerçekleştirilen asma fidanları yeni ticari çeşitler olup yöreye en uygun çeşitler seçilmiştir. İlimizin toplam tarım arazisi 61 bin 529 hektar alan içerisindeki bağ alanı payı 610 hektar alan yüzde 1'lik bir alana tekabül etmektedir. 2006-2007 yıllarında proje kapsamında satın alınarak dağıtımı yapılan yaklaşık 6 bin adet asma fidanı ile il ve ilçelerimizde kapama bağ tesis edilmiştir. Proje ile her yıl bağ alanlarının bir kat daha arttırılması hedeflenmektedir. İlimizde tesis edilen bağlardan daha yüksek verim ve kaliteli meyve elde edilmesine yönelik budama, ilaçlama ve bakım işlerinde destek ve eğitimlere müdürlüğümüzce bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da devam edilecektir" şeklinde konuştu.

Tarım İl Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Mühendisi Cüneyt Özbek de, Vali Yardımcısı Ali Hamza Pehlivan'a Merzan Mahallesi'nde iş adamı Mehmet Seven'e ait bin 500 metrekare arsa üzerinde tesis edilen bağ bahçesi hakkında bilgiler verdi. Özbek, bin 500 metrekare üzerinde telli terbiye sistemi ile bağ tesisi kurduklarını belirtti. 3 çeşitten oluşan toplam 200 adet üzüm fidanı diktikleri bahçede, 3 ile 7 ton arasında üzüm elde etmeyi hedeflediklerini dile getiren Özbek, Burada iklim şartlarına uygun adapte olabilecek 3 çeşit asma üzüm fidanı diktik. Deneme amaçlı oluşturulan bu bahçede, modern bağcılık tekniklerinin tamamı kullanılacaktır" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Vali Yardımcısı Ali Hamza Pehlivan beraberindekilerle birlikte sembolik olarak birer fidan dikti. Vali Yardımcısı Pehlivan ve beraberindekiler, fidan dikim töreninin ardından Küçük Sanayi Sitesi yolu üzerinde bulunan Mehmet Seven'e ait ikinci meyve bahçesine geçtiler. Vali Yardımcısı Pehlivan ve beraberindekiler burada dikili bulunan meyve ağaçlarını yakından inceleyerek, ayran içip kiraz yediler. 42 bin metrekare üzerinde kurulu bulunan bahçede, elma, armut, kiraz, badem ve benzeri 3 bin meyve fidanı bulunduğu belirtildi.

.
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2008 Pazartesi 17:40:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?