4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Muhtarlara iyotlu tuz dersi

Hakkari Tarım İl Müdür Yardımcısı Kuddusi İpek, insan gelişimini olumsuz etkileyen iyotlu tuz yetersizliğinden dolayı dünyada yaklaşık 2.2 milyar insanın risk altında bulunduğunu söyledi.


Tarım İl Müdürlüğü toplantı salonunda mahalle ve köy muhtarlarına iyotlu tuz konusunda bilgi verildi. Tarım İl Müdür Vekili Şevket Kurt'un açılış konuşmasından sonra Müdür Yardımcısı Kuddusi İpek, slayt gösterim eşliğinde iyotlu tuzun insan vücuduna verdiği zararları fotoğraflarla gösterdi. İpek, iyotlu tuz yetersizliği nedeniyle insan sağlığının risk altında olduğunu belirterek, "İyot yetersizliği sorununun çözümüne yönelik olarak Tarım İl Müdürlüğü'nce halkın bilinçlendirilmesi, izleme değerlendirme ve denetim çalışmaları yapılmaktadır.

2006 yılında bin kilogram iyotlu tuz ile 2 bin aileye, 2007 yılında 2 bin kilogram iyotlu tuz ile 4 bin aile olmak üzere toplam 6 bin aileye uygulamalı iyotlu tuz tüketimi'nin artırılmasına yönelik uygulamalı olarak eğitim verilmiş ve bu çalışmalar devam etmektedir. Bu yıl yapılan Durankaya beldesi, Çukurca ilçesi Köprülü ve Hakkari Üzümcü köylerinde rehber öğretmenlere konu hakkında eğitim verilmiştir. Ayrıca il genelinde tuz üretim tesisi olmadığından, gıda satış ve toplu tüketim yerlerinde yapılan denetimler sırasında iyotlu tuz test kitleri ile tuzun iyotlu olup olmadığı kontrol edilmektedir. İyot yetersizliğinin ortadan kaldırılması için hep beraber el ele vererek bu konuda halkımızı bilinçlendirmek sureti ile tüketiminin istenilen düzeye çıkarılması gerekir. Bunun için İl Müdürlüğü olarak halkın bilinçlendirilmesi açısından konu ile ilgili yeterli poster ve el broşürlerini tüm muhtarlara dağıtıp bunların gerekli yerlere asılmasını sağlamak için elemanlarımızca köy ve mahallelerde uygulamalı eğitim toplantılarını yapmak ve izleme, değerlendirme ve denetim çalışmalarına ağırlık vermek zorundayız. Muhtarların bu konuda örnek olmaları ve daha sonra da mahalledeki halkın iyotlu tuz tüketiminin artırılmasına yönelik gerekli çabaları sarf etmeleri gerekir. İyotlu tuz tüketiminin arttırılmasına yönelik yapılan bu çalışma bir kampanyadır. Bu kampanya sonucunda iyotlu tuz tüketimi Türkiye ortalamasının altında bulunan Hakkari'de, tüketimin artırılarak daha akıllı, çalışkan ve başarılı bir nesil ile sağlıklı bir hayat sağlanması hedeflenmektedir" dedi.


Tarım İl Müdür Vekili Şevket Kurt'un başkanlık ettiği toplantıya muhtarların yanı sıra, Çiftçi Eğitim Şube Müdürlüğü, Kontrol Şube Müdürlüğü yetkilileri ve personeli ile tarım danışmanları katıldı.

iha
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2007 Çarşamba 19:30:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?