3
Mayıs
2024
Cuma
HAKKARİ

Okulsuz köy okul istiyor

Hakkari'nin Yüksekova ilçesine 30 kilometre uzaklıktaki Ortaç köyüne bağlı Birinceyn mezrasında yaşayan çocuklar okul istiyor. 

İlçe merkezine 30 kilometre uzaklıktaki Ortaç köyüne bağlı 12 hane ve 200 nüfusa sahip Birinceyn mezrası sakinleri, yetkililerin okul taleplerine kulak vermesini istiyor. Geçen yıl Yüksekova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bir köy evinin odasını geçici olarak okul yaptığı mezradaki 17 ilköğretim öğrencisi ilgi bekliyor.

Yıllardır 5 kilometre yürüyerek komşu Konak mezrasındaki ilköğretim okuluna giden ve güçlük içinde eğitimleri sürdürüp Türkçe konuşabilen çocuklar, köylerine giden basın mensuplarını fırsat bilerek avazları çıktığı kadar "Okul istiyoruz" diye bağırdı.
Yırtık lastik ayakkabı ile komşu mezraya giden ve 5 yıl okuyan Hakan Sungur, "Benim tek istediğim şey kardeşlerimin okumasıdır. Ben çok rezillik gördüm. Buradan 5 kilometrelik yolu aşarak okula gidiyordum. Kışın bazen kar boyumuzu aşıyordu. Zorla gidip geliyorduk, ağlıyorduk, ayaklarımız buz tutuyordu. Bazen ayakkabı bile bulamıyorduk. Kız ayakkabıları ile okula gittiğim için arkadaşlarım benimle alay ediyordu. Ben dağları aşarak okudum ama kardeşlerim okuyamaz. Bütün Türkiye büyüklerine sesleniyorum; lütfen buraya bir okul yapın" dedi.


Bağırarak konuşmaya çalışan Elif Sungur ise, "Biz zor bela okulu tamamladık ancak küçücük kardeşlerimiz bu şekilde dağları aşıp okula gidemez. Devletin görevi ne? Devletin burada okul yapacak kadar parası yok mudur? Bizim de Ankara ve İstanbul'daki çocuklar gibi okuma hakkımız vardır. Yıllarca okul yapacaklarını söylediler ama yapmadılar" iddiasında bulundu.


Geçen yıl evini okul yapan anne, "Köyümüzde 35 öğrenci var ama okumayıp cahil kaldılar. Geçen yıl evimi okul yaptım ama boşuna oldu" derken, okul olmadığı için okuyamayan Nurten Sungur ise, "Ben 20 yaşındayım ama okuyamadım, cahil kaldım ama okul açsalar okurum" dedi. Köy sakinlerinden Şığo Sungur ise köydeki öğrenciler için okul yapılmasını ya da taşımalı sistemin uygulanmasını istedi.
Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise mezraya bir okul yapılması yönünde çalışma yapılmadığını, önceki yıl olduğu gibi bir evde eğitim öğretimin sürdürülebilmesi için öğretmen ataması yapabileceklerini belirtti.

iha
Yayın Tarihi : 12 Eylül 2008 Cuma 15:42:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?