3
Mayıs
2024
Cuma
HAKKARİ

Okulsuz mezra Başbakan'ı bekliyor

Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı 50 haneli Mordağı mezrasında okul olmadığı için eğitim öğretim göremeyen 80 öğrenci, Başbakan Erdoğan'ın köylerine gelmesini istiyor. 

Şemdinli ilçe merkezinden 47 kilometre uzaklıkta bulunan ve Kuzey Irak ile aralarında sadece bir dere yatağı olan Gelişen köyüne bağlı Mordağı mezrası, 450 nüfusa sahip. 1995 yılında devlet tarafından boşaltılan köyün sakinleri, 2005 yılında çıkan Köye Dönüş Projesi kapsamında geri döndü. Yetkililerin, 'Siz dönün, her sıkıntınızı gideririz' sözleri üzerine köylerine dönen Mordağı sakinleri şimdi sıkıntılarla boğuşuyor. Eğitim öğretim çağında olan 80 çocuk okul beklerken, onlarca genç de işsizlikten yakınıyor. Köyde okulun dışında telefon, yol, su ve elektrik büyük sorun teşkil ederken, bütün velilerin tek isteği çocukların bir an önce eğitim öğretim görmesi. 

Gün boyu dağlarda oynayarak zamanlarını geçiren köy çocukları hep bir ağızdan, "Okul istiyoruz" diyerek seslerini duyurmaya çalışırken, Fidan Duyan adlı kız çocuğu, "Okumak güzel şeydir. Biz de okumak istiyoruz, okumak bizim de hakkımızdır. Okuyup biz de köyümüze, halkımıza yararlı evlat olmak istiyoruz. Hakkari'yi ziyaret edecek olan Başbakanımız gelsin, bizim de halimizi sorsun. Bize okul yapsın. Biz de güzel yaşamak istiyoruz" dedi. 

Köy gençlerinden Serdar Duyan ise "Başvurmadığımız yetkili kalmadı. Tek umudumuz Başbakanımız. Bakalım Başbakan sesimizi duyabilecek mi?" dedi. Köyün ileri gelenlerden Hacı Kemal Duyan ise, "Devlet 2 yıl önce bize, 'Köyünüze dönün' dedi. Biz de gelip yerleştik. Ancak başta su sorunumuz olmak üzere doğru dürüst hiçbir şeyimiz yok. 2 yıldır sorunlarla boğuşuyoruz. Şu ana kadar hiç sesimizi duyan olmadı. Geçen yıl köyümüze içme suyu emri çıktığı halde birileri tarafından iptal edildi" iddialarında bulundu. 

Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, köylülerin yeni geri dönüş yaptığını, henüz okul yapımı için karar çıkmadığını, uzaklık yüzünden taşımalı eğitimin de gerçekleşmediğini söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2008 Cumartesi 14:18:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?