4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Olaylarda 61 kişi gözaltına alındı

Hakkari'de öğle saatlerinde yürüyüş yapmak isteyen bir grupla polis arasında çıkan olaylarda, aralarında Çevik Kuvvet Şube Müdürü Akil Atalay'ın da bulunduğu 6 polis yaralanırken, 33'ü küçük yaşta çocuk olmak üzere 61 kişi gözaltına alındı.

Gerginliğin halen sürdüğü Hakkari'de, İl Emniyet Müdürü Cavit Çevik, Belediye Başkanı Kazım Kurt, Demokratik Toplum Partisi (DTP) İl Başkanı Hasan Güzel olayları yatıştırmaya çalıştı.

Camları kırılan Belediye Başkanlığı binasına giren İl Emniyet Müdürü Cavit Çevik, Başkan Kazım Kurt'a geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Polisin kendilerine saldırdığını öne süren belediye personeli ise Emniyet Müdürü Çevik'e dert yandı. Emniyet Müdürü ve beraberindekiler daha sonra 400 öğrencinin mahsur kaldığı Bulvar Caddesi üzerindeki Birikim Dershanesi'ne gitti ancak kapı kilidi bulunamayınca geri dönmek zorunda kaldı. Gaz bombasının etkilediği dershane personeli ise kapı kilidini kimin aldığını bilmediğini söyledi. Kapının açılmasıyla birlikte dışarı çıkan dershane öğrencileri kendilerini görüntülemeye çalışan basın mensuplarına saldırmaya çalıştı. Gazdan etkilenen öğrencilerin gözlerine vatandaşlar tarafından kar bastırıldı. Öğrenciler daha sonra belediye aracı ve ambulanslarla Hakkari Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Çarşı merkezine ise özel harekat timleri ve zırhlı araçlar kaydırıldı. Halk arasında dolaşan Emniyet Müdürü ve beraberindekiler, vatandaşları yatıştırtmaya çalıştı. Gerginliğin devam ettiği ilde çarşı merkezinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Olaylar sırasında aralarında Çevik Kuvvet Şube Müdürü Akil Atalay'ın da bulunduğu 6 güvenlik görevlisi yaralanırken, 33'ü küçük yaşta çocuk olmak üzere 61 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

ÖNCEKİ HABER

PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan’nın yakalanışının 9’uncu yıldönümü nedeniyle Hakkari'de polis ile göstericiler arasında arbede çıktı.

İşyerlerinin açık olduğu Hakkari’de ‘Biji serok Apo’ sloganı atan 20 kişilik bir grup, olayların çıkmasına neden oldu. Cumhuriyet Caddesi üzerinde yasadışı slogan atarak yürümek isteyen gruba, polis müdahale edince, göstericiler de taşlarla karşılık verdi. Polisin coplarla dağıtmaya çalıştığı grup, açık iş yerlerine de taşlı saldırıda bulundu.

Göstericilerin bir kısmı sokak aralarına dağılırken bazıları da Belediye binasının da bulunduğu Bulvar Caddesi’ne yöneldi. Burada bir anda sayıları artan göstericiler slogan atıp yürümeye devam edince, DTP’li Belediye Başkanı Kazım Kurt, güvenlik güçleri ile görüşerek polislerin geri çekilmesini ve kendisinin göstericileri dağıtacağını söyledi. Sayıları 100 civarında olan grup slogan atmayı sürdürdürünce polisin müdahale etti. Polis grubu gözyaşartıcı bombalarla dağıtmaya çalıştı. Taş ve buz parçalarının havada uçuştuğu Hakkari bir anda savaş alanına döndü. Belediye binasının camları da kırıldı. Belediye Başkanı Kurt ve bazı zabıtalar da atılan gözyaşartıcı bombalardan etkilendi.

POLİSLER YARALANDI

Polis, grubu dağıtmaya çalışırken, atılan taş ve buz parçaları yüzünden 2 polis de yaralandı. Göstericiler sokak aralarına kaçarken, kent merkezinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Yaşanan kovalamacının ardından polis, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Bu olayın yaşanmasının ardından Hakkari’deki bir çok esnaf yaşanan gerginlik yüzünden kepenklerini kapattığı gözlendi.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2008 Cuma 18:39:41
Güncelleme :15 Şubat 2008 Cuma 18:56:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?