4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Oto tamircilerine seminer

Hakkari Eğitim Sanat Kalkınma ve Araştırma Derneği (HESKA-DER) Başkanı Sefer Kaçmaz, Küçük Sanayi Sitesi'ndeki otomobil tamircilerine "Motorin yağları ve akünün zararları" konulu bir seminer verdi.

Bay köyü yolu üzerinde bulunan Küçük Sanayi Sitesi'ndeki bir oto elektrikçisine ait iş yerinde, Çevre Koruma Haftası nedeniyle verilen seminere çok sayıda esnaf katıldı. Seminerde konuşan HESKA-DER Başkanı Sefer Kaçmaz, sanayileşme ve konfor yapısının artması ile birlikte taşıt sayısı da hızlı bir şekilde artmakta olduğunu söyledi. Taşıt sayısı ile birlikte motor yağı tüketimi de arttığını belirten Kaçmaz, piyasadaki mineral yağlarının yaklaşık olarak yüzde 70'inin motorlu taşıtlarda kullanıldığını söyledi. 1995 yılı verilerine göre kullanılmış yağların ancak yüzde 45'inin sağlıklı olarak toplanıp değerlendirilmekte olduğunu anlatan Kaçmaz, "Geriye kalan kısım ise hatalı bir şekilde kullanılmakta ve deşarj edilmektedir. Dünyada günde 10 milyon ton petrol ve petrol ürünleri kullanılmaktadır. Yağ endüstrimizin ve günlük hayatımızın bir parçasıdır. Dolayısıyla yağlar kullanılırken çevreye zarar vermeden yönetilmesi esastır. Dökülen yağları temizleme maliyeti oldukça pahalıdır. Dökülen yerin durumuna ve yağıların özelliklerine bağlı olarak bir litre dökülen yağı temizleme maliyeti 20-200 dolar arasında değişmektedir. Özellikle sahilleri temizleme maliyeti çok daha pahalıdır. Yağların çevreye verdiği zararların yüzde 30-50'inin insan hatasından kaynaklanmaktadır. Mineral yağı, motorlu taşıtlar ile hidrolik pompalar ve motorlar, kompresörler ve elektrikli transformatörleri gibi diğer makinelerde yağlayıcı olarak kullanılır. Yağ, normal kullanım esnasında kir, metal sürtünmeleri, su veya kimyasallarla karışarak kirlenir. Kullanılmış akülerin yüzde 80-85'i geri kazanılmakta ve geri kalan yüzde 15-20 kısım çöp depolama alanındaki toplam kurşunun yüzde 65'ni oluşturmaktadır. Kurşun-asit bataryalar (aküler) gelişi güzel olarak bertaraf edilmemelidir. Evsel çöplere kesinlikle atılmamalıdır. Otomotiv tamir bakım merkezlerinde ve oto garajlarında araçların bataryaları değiştirildiğinde eskisi bakım merkezinde kalmalıdır. Yani bu merkezler kullanılmış akü toplama merkezi olmalıdır. Vatandaş kurşun-asit bataryası satan yerlerden batarya satın alıyorsa eskisini teslim ettikten sonra yenisini satın almalıdır. Aksi durumda batarya verilmemelidir. Tamir bakım atölyeleri, akü satıcıları kullanılmış kurşun-asit bataryaları geri almak zorunda olmalıdırlar. Kullanılmış akü geçici depolama yerlerinin kapasitesi 90 günden az olmamalıdır. Küçük kapasiteli tamir-bakım ve satış merkezlerinde aside dayanıklı PVC ile zemin duvarlar kapatılmalı ve üzerleri örtülmelidir. Depolama yerleri sızdırmaz olmalıdır. Kurşun-asit batarya toplayıcılar bu malzemeleri kesinlikle bertaraf edemezler. Kurşun-asit bataryaların ve parçalarının çöpe atılması önlenmelidir"

Bir litre yağın bir milyon litre suyu kullanılmaz hale getirdiğini belirten Sefer Kaçmaz, kurşunun insan üzerinde vücudun hassalaşması, kuvvetten düşme, uykusuzluk, kabızlık, zihin bulanıklığı, böbrek hastaları ve felç etmek gibi olumsuzluklar meydana getirdiğini belirtti.

Seminerin sonunda esnaf arkadaşları adına bir konuşma yapan oto elektrikçisi Ramazan Çiğer ise, motorin yağları ve akünün zararları konularında kendilerine aydınlatıcı bilgiler veren HESKA-DER Başkanı Sefer Kaçmaz'a teşekkür etti.

Ciğer, yenisini taktıkları aküleri 15 YTL'ye satın aldıklarını belirterek "Çevrenin kirlenmemesi ve insan hayatının zarar görmemesi için eski aküleri satın alıyor ve ilgili şirketlere gönderiyoruz. Ayrıca biz sanayi esnafı atık motorin yağlarını kışın ısınmak için saklıyorduk. Bazen burnumuzdan soba bacası gibi is çıkıyordu. Kendimizi ısıttığımız kadar meğerse vücudumuza da zarar veriyormuşuz. Bunu bilmiyorduk. Bundan sonra ki aşamada bu dikkat ederek ısınma konusunda artık motorin yağı kullanmayacağız" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2008 Çarşamba 15:49:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?