4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Paletli ambulans yasak

Sağlık Bakanlığı, çetin kış şartlarında yolları kapanan köylere hizmet vermesi için geçen yıl 34 adet paletli ambulans aldı. Ancak söz konusu ambulanslar karayoluna çıkamayacak.

Paletlerin asfalt kaplamaları bozduğunu belirten Karayolları Genel Müdürlüğü, ambulanslara yasak getirdi, kararını da bakanlığa bildirdi. Araçların, karayoluna çıkması halinde trafik polisleri ceza kesecek. Sadece arazi şartlarında kullanımına izin verilen paletli ambulansların köylere ulaşımını ise kamyonlar sağlayacak. Söz konusu tartışma, Sağlık Bakanlığı'nın tıbbî donanımlı ve kar paletli düzeneğe sahip ambulansların tescil işlemleri için Emniyet Genel Müdürlüğü'nden onay istemesiyle başladı.

Emniyet, palet sistemi takılı araçların trafikte kullanımı ve karayoluna çıkıp çıkmayacağı konusunu Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü'ne sordu. Karayolları Genel Müdürlüğü, paletli araçların sathi kaplamalı yollarda, özellikle tırmanma sırasında ve dönüş esnasında yol yüzeyinde mıcırları sökeceğini ve asfalt kaplamaları bozacağını bildirdi. Türkiye'deki yolların yüzde 98'inin sathi kaplamalı yol olduğuna dikkat çeken genel müdürlük, bu araçların karayoluna çıkmalarını sakıncalı buldu. Sanayi Genel Müdürlüğü'nce de benzer bir görüş bildirildi. Palet sistemi takılı araçların ancak karayolları dışındaki arazi şartlarında kullanılmasının uygun olacağının düşünüldüğü ifade edildi.

'Acil durumlarda sıkıntı olur'

Her iki genel müdürlükten gelen görüş Sağlık Bakanlığı'na iletildi. Sağlık Bakanlığı yetkilileri ise acil durumlarda söz konusu uygulamanın birçok sıkıntıları da beraberinde getireceğini belirtiyor. Emniyet Genel Müdürlüğü paletli ambulansların karayoluna çıkamayacağı haberini ambulansların gönderildiği Ağrı, Şırnak, Artvin, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, İstanbul, Kars, Kayseri, Malatya, Muş, Siirt, Sivas, Tunceli, Van, Bayburt, Ardahan emniyet müdürlüklerine bildirdi. Kanada, Rusya, İsveç, Norveç ve İtalya'nın kullandığı bu ambulanslar 4x4 çekiş özelliğine sahip. Sağlık Bakanlığı tarafından geçen yıl alınan ambulanslar saatte 90 kilometre hız yapabiliyor. Paletli ambulanslar iki hasta taşıyabiliyor. Araçlarda yazın lastik tekerlek, kışın da palet kullanılıyor.

aa
Yayın Tarihi : 5 Mart 2007 Pazartesi 13:51:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?