27
Temmuz
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Perişan esnaf, Irak'a göç ediyor

Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Suvar Demir, iş sahası ve fabrikaların bulunmadığı kentte deprem sonrası siftah yapamayan esnafın perişan durumda olduğunu söyledi.

Altay Caddesi’nde iflasın eşiğinde olan esnafların dükkanlarını ziyaret eden Demir, esnafın sıkıntılarını yerinde dinledi. Konuyla ilgili olarak İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Demir, Zap barajları ve köy dönüşlerinin sağlanmaması takdirde sosyal bir patlamanın kaçınılmaz olacağını belirtti.

25 Ocak tarihinde meydana gelen 5.5 şiddetindeki depreminin ardından esnafın siftah bile yapamadığını, yetkililerin konuya acilen el atması gerektiğini kaydeden Demir, "635 esnaftan 60’ı dükkanını kapatmak zorunda kaldı. Kapatma zincirine gün gittikçe yenileri ekleniyor. Bunun dışında esnafın yüzde 70’i tüm bankalara borçlandı. Stok malları olmasına rağmen satamadıkları için banka borçlarını ödeyemiyorlar" diye konuştu.

Piyasada para akışının olmadığına işaret eden Demir, "İflas eden bazı esnaflarımızın Irak’a göç ettiklerini öğrendiğimiz zaman üzülüyoruz. Hangi esnafla görüşürsek ’Durumumuz iyi değil, perişanız, ailelerimizin geçimini sağlamak için Irak’a gideceğiz’ cevabını alıyoruz. Devlet büyüklerinden isteğimiz, depremden dolayı borçların ertelenmesi veya af getirilmesiyle esnafa uzun vadeli ve düşük faizli kredilerin verilmesidir. Devletin esnafına sahip çıkması gerekir. Esnaf devletin bel kemiğidir. Önlem alınmaz ise esnafların tümü dükkanlarını kapatmak zorunda kalacak" şeklinde konuştu.

"BİRER BİRER IRAK’A GÖÇÜYORUZ"

Altay Caddesi’ndeki Belediye İş Merkezi’nde internet kafe ve bar işleten Osman Şen, 20 yıllık esnaf olduğunu, deprem sonrası piyasada para dönmediği için iflas ettiğini anlattı.

İflas eden birçok arkadaşına sahip çıkılmadığı için Irak’a göç etmek zorunda kaldıklarını dile getiren Şen, kendisinin de bugünlerde Irak’a gideceğini söyledi. Şen, "Esnafa sahip çıkan yok. Siftah yapamayan esnaf kiralarını bile ödeyemiyor. Bankalar dahi artık esnafa sırt çevirmiş durumda. Ailemizin geçimini sağlamak için savaş bölgesi olan Irak’a gidip orada işimizi sürdüreceğiz. Bize sahip çıkan olsaydı. Irak’ın yollarına düşmezdik" dedi.

Selahattin Kaya isimli esnaf da, dükkanında 100 bin YTL değerinde eşya olduğunu; ancak satış olmadığı için perişan olduğunu kaydetti. Kaya, "24 yıllık esnafım, piyasa oldukça durgun, benim gibi birçok esnaf bazen 3 gün boyunca siftah yapamıyor. Bankadan 6 bin YTL çektim, bir taksidini geç yatırdım diye borcum birikerek 15 bin YTL oldu. Alışveriş olmadığı için 4 bin YTL kira borcum var. Alacağım var, alamıyorum. Dükkanımda malım var, satamıyorum. İflasın eşiğindeyim, çocuklarıma artık yiyecek alamayacak duruma geldim. Fabrika yok, vatandaş sınır kapısını bir fabrika olarak görüyordu. Sınır kapısı da kesilince perişan olduk. Ancak söz konusu Yüksekova, Şemdinli ve Çukurca’daki sınır kapıları açılırsa esnaflar iflastan kurtulacaktır" şeklinde konuştu.

Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Ahmet Şen ise, esnafların zor durumda olduğunu; ancak Irak’a göç eden esnafların olduğuyla ilgili herhangi bir bilgisinin olmadığını söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2005 Pazartesi 13:53:30
Güncelleme :6 Mayıs 2005 Cuma 12:03:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?