4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Peşmerge 24 saat nöbette

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin PKK'ya karşı olası bir sınır ötesi harekât nedeniyle hazırlıklarını sürdürdüğü sınır bölgesinde, Irak hükümetine bağlı Kürt Ulusal Muhafızları ile peşmergeler de önlemleri artırdı. Türkiye sınırına yakın bölgede stratejik noktalar, yüksek tepelerde nöbet tutan muhafızlar, Türkiye ile savaş istemediklerini ancak sınır ihlali halinde karşılık vereceklerini söyledi. 

Sınırın diğer tarafındaki ulusal muhafızlar, günün 24 saati karakollar da, özel eğitimli peşmergeler de sınıra hakim tepelerdeki mevzilerde nöbet tutuyor. Türkiye ile Irak arasında Hakkâri'nin Çukurca ilçesi ile Serzere arasında kullanılmayan sınır kapısının her iki yanındaki askerler birbirlerini rahatlıklagörebiliyor. 

Serzere'de dönüşümlü olarak 10'ar günlük nöbet tutan ulusal muhafızlar sınırın tam üstünde yer alan Deştan köyüne giriş çıkışlara kontrollü olarak izin veriyor. Çukurca'daki Türk askeri birliğindeki zırhlı birliklerin zaman zaman dışarı çıkarak Deştan bölgesine kadar geldikleri kaydediliyor. 

Irak hükümetine bağlı Kürt muhafızlar, kendilerinin olağan şekilde sınır koruma görevlerine devam ettiklerini, ancak sınırın ihlal edilmesi halinde kim olursa olsun anında müdahale etme yetkisine sahip olduklarını belirtiyor. 

Kürt askerler, "Savaş istemiyoruz ancak, sınır ihlali olursa anında karşılık veririz. Bunun için buradayız" diyor.

'Türkiye dostumuz' 

Kuzey Irak'ın Türkiye sınırında bulunan Zaho ilçesinde yaşayanlar da PKK'lı teröristlerin Kuzey Irak'tan çok Türkiye'de bulunduğunu savunuyor. "Türkiye'den bir sınır ötesi operasyon istemiyoruz" diyen Zaholular, şunları söylüyor: 

"Türkiye'yi dost olarak görüyoruz. Ama her fırsatta Türk yetkililerinin Kuzey Irak'a operasyon düzenlemekten bahsetmeleri bizi üzüyor.
Sınır ilçeleri Silopi ve Cizre'ye gittiğimizde kendimizi yabancı bir yerde hissetmiyoruz. Türk tarafında yüzlerce yakınımız var. Ortamı sürekli germenin kimseye faydası olmayacak. Sorunların diyalogla, barışçıl yöntemlerle çözülmesini istiyoruz."
DHA
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2007 Cumartesi 11:16:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?