4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Riskli hastalar için önlem alındı

Hakkari İl Sağlık Müdürlüğü'nün zorlu kış şartlarını göz önünde bulundurarak anne-bebek ölüm oranlarını azaltmak amacıyla başlattıkları çalışma kapsamında riskli doğum hastalarını Devlet Hastanesi'nde misafir edeceği belirtildi. 

Konuyla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Hakkari İl Sağlık Müdürü Dr. Turhan Sulhan, kış şartlarının çetin geçtiği Hakkari'de, kendilerinin Başbakanlık ve Sağlık Bakanlığı talimatları doğrultusunda sağlık hizmetlerinin sunumunda sıkıntı yaşayabilecekleri düşündükleri çeşitli hizmetler konusunda önceden bir takım tedbirler almaya çalıştıklarını belirtti.
 
Bu tedbirlerden bir tanesinin özellikle kışın yolların kapandığı dönemde doğum yapacak hastaların köylerinde ve belgelerinde mahsur kalmamalarını engellemeye yönelik bir çalışma olduğunu belirten Dr. Sulhan, "Doğumuna 4 hafta kalan gebelerin hepsini tespit ediyoruz. Bu 4 hafta içerisinde ikamet ettikleri yerlerde ulaşımda sıkıntı yaşanacak olanları yolların açık olduğu dönemde kar yağmadan doğumlarından 1-2 hafta öncesinde hastanelere getirip yatırarak doğumlarını gerçekleştirdikten sonra tekrar evlerine geri götürmek amacıyla bir çalışma planladık. Riskli gebeleri arabayla evlerinden alarak hastaneye getirip misafir edeceğiz. Doğumlarının ardından ise tekrar arabayla evlerine geri bırakacağız. Ancak bizim şöyle bir sıkıntımız var. Vatandaşlarımızın da bize bu konuda yardımcı olmalarını istiyoruz. Özellikle bu süre içerisinde 1 hafta 10 gün bizim hastanede misafir etmeği düşündüğümüz hastalarımızın sosyal gerekçelerle 'eş ve yakınlarının işte evdeki çocuklarımıza kim yapacak, bu kadının yapacağı başka işler var, burada yatmasın' gibi gerekçelerle hastanelerimizden çıkartılan gebelerimiz var. Biz bunların açıkçası doğum eylemlerini bitirmeden hastaneden ayrılmasını istemiyoruz. Tabi ki yasal olarak da kimseyi zorla tutamıyoruz" 

BİR AJAN GİBİ DOĞUM HASTALARINI ÖĞRENMEYE ÇALIŞIYORUZ
Vatandaşların kendilerine anlayış göstermelerini ve işbirliği yapmalarını istediklerini dile getiren Dr. Turhan Sulhan, vatandaşlara en üst seviyede sağlık hizmet sunmanın gayreti içerisinde olduklarını anlattı. Özellikle zor şartlarda uzak beldelerde yaşayan ve hamile olan hastaların kendilerine başvurmalarını istediklerini anlatan Dr. Sulhan şöyle konuştu: 

"Biz tespit yapma konusunda sıkıntı yaşıyoruz. İnsanlar hamile olan eşlerini bizden saklıyorlar. Bazen bir ajan gibi sağdan soldan muhtardan, komşulardan sorarak hamile kadınlara ulaşabiliyoruz. Bu konuda vatandaşlarımız bizimle işbirliği içerisinde olursa onlar bizi direk arayıp doğumuna yakın olan hastamız var ancak burada yollar şartlar kötü diye haber verdiklerinde bizim paletli aracımız var, kar aracımız var, gidip bizim bu hastaları insani koşullarda almamız mümkün ve bizde bunları istiyoruz. Bu yüzden vatandaşlarımıza işbirliğine davet ediyoruz. Şuana kadar tespitini yaptığımız 274 tane gebemiz var. Bunlar gebeliğinin son 4 haftasında olanlar. Bunların içerisinde ulaşımı zor olacak ve bizim misafir etmemiz gereken 30 civarında bir gebemiz var. Ancak biz bunlardan şuana kadar sadece 3 tanesini ikna edip misafir edebildik. Bunların dışındakileri çeşitli sosyal sebeplerden dolayı davetimizi kabul etmediler yada davetimizi kabul edip 1-2 gün sonrasında kendi rızalarıyla hastaneden çıktılar. Bizzat sayın Sağlık Bakanımızın talimatı doğum hastalarımızın doğumlarını evde ve yolda yapmasını değil tam tersine insana yakışır şekilde sağlık kuruluşlarında yaptırılmasından yanayız." 

Bu arada, önceki gün bazı yayın organlarında Durankaya Beldesi'nde doğum sancıları başlayan, ancak belde yolunun kar nedeniyle kapalı olması nedeniyle hastaneye kaldırılamayan 25 yaşındaki Fatma Koyun'un kurtarılması ile ilgili habere de değinen İl Sağlık Müdürü Dr. Turhan Sulhan, "Riskli gebelere yönelik başlattığımız çalışma kapsamında Durankaya Beldesi'nde bizim getirdiğimiz bir gebemiz vardı. Bu hastamızın yatışını yaptık. Yaklaşık olarak 1 hafta 10 günlük bir süre içerisinde doğum eylemini beklediğimiz bir hastaydı. Ancak 1 gün sonrasında hastanın eşi neredeyse bizimle kavga ederek eşini alıp götürdü. Şuanda bu hastamız hastanede yatmıyor. Hastanın gebe olduğu doğrudur, yalnız doğum hastası doğum eylemi başlamış bir hasta değildi. Bu hastanın çocuğunun hareketlerini hissetmeme gibi bir şikayeti olmuştu. Doğum sancıları çeken bir hasta değildi. Biz de bunu değerlendirdik. Zaten programımız dahilinde olan bir hastamızdı. Doğumuna 1 haftadan fazla bir zaman olan bir hastamızdı. Hastayı getirdik, hastanemize yatışını sağladık. Ancak 1 gün sonra hasta yakınları ve eşi tarafından hastaneden çıkarıldı. Bugün itibariyle de doğum eylemi gerçekleşmiş bir hasta değildir" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 24 Aralık 2008 Çarşamba 17:13:38
Güncelleme :24 Aralık 2008 Çarşamba 17:43:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?