3
Mayıs
2024
Cuma
HAKKARİ

Sağlıkta 'evde bakım' dönemi

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından, "Toplumsal Fair Play Ödülü"ne layık görülen Hakkari'nin Şemdinli İlçe Devlet Hastanesi, Doğu Anadolu Bölgesi'nde nadir görülen evde bakım hizmetini uygulamaya geçti.

Hakkari'de bir ilki başlatan Şemdinli İlçe Devlet Hastanesi, ilçe merkezi ve yakın çevre köylerde bulunan yatalak, yaşlı, özürlü ve maddi durumu elverişsiz hastalara ve hasta yakınlarına büyük bir kolaylık sağladı.

Mevcut 4 ambulanstan 1'ini evde bakım hizmeti için ayıran hastane yönetimi, bir doktor, bir hemşire ve kayıtlar için de bir görevli personel görevlendirdi. Sağlık ekibi ambulansın ulaşamadığı ve araç yolunun bulunmadığı çevre köylere gidebilmek için patika yoldan bazen kilometrelerce yaya yürümek zorunda kalıyorlar. Görevliler, buna rağmen yürüttükleri sağlık çalışmalarından çok memnun olduklarını belirtiyorlar.

Başlatılan yeni hizmetle ilgili bilgi veren Hastane Başhekimi Dr. Nihat Akgül, çalışmanın genellikle özel hastanelerde uygulanmakta olduğunu söyledi. Özürlü, yatalak, yaşlı ve kronik hastaların ilçeye gelip gidemediklerini, hasta sahiplerinin bir çoğunun da maddi imkansızlıklar içinde bulunduğunu anlatan Dr. Akgün "Bu nedenle böyle bir uygulamaya geçtik. Yerinde muayene sonrası röntgen çekmek gibi bir durum söz konusu olduğunda hastalarımız bu iş için ayırdığımız ambulansla ilçe merkezine getirilmektedir. Çekilen röntgen sonrası hastalar yeniden ambulansla evlerine götürülmektedir" dedi.

Hasta bakım servisinde görevli Dr. Yücel Karaaslan ise hayata geçirilen evde bakım hizmet servisinin gerek hastalar gerekse hasta yakınları için büyük avantaj sağladığını söyledi. Dr. Karaaslan "Muayene ettiğimiz hastalarımızın ilaç gereksinimi olursa gerek sağlık karnelerine gerekse de yeşil kartına not ederek hasta sahiplerine teslim ediyoruz" dedi.

Hasta yakınlardan Kenan Sarı da "Şemdinli Devlet Hastanesi'nin başlattığı evde bakım hizmetinden oldukça memnunuz. Çünkü hastalarımızı istediğimiz zaman hastaneye götürüp getiremiyoruz. Uygulamayı başlatanlara teşekkür ederiz" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2008 Perşembe 10:42:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?