27
Temmuz
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Sahte 'bal'a dikkat!

Hakkari Valisi Erdoğan Gürbüz, İran’dan kaçak yollarla ülkeye sokulan sahte balların ünlü ’Şemdinli balı’ ismi ile satıldığını, bunun önüne geçmek için yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını söyledi.

Konu ile ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Vali Erdoğan Gürbüz, İran’dan getirilerek Türkiye’de satılan balın, kesinlikle ’Şemdinli balı’ olmadığını belirterek, sahte bal olayının önüne geçebilmek için sınırda bulunan jandarma komutanlıkları başta olmak üzere ilçe kaymakamlıkları, tarım müdürlüklerine ve gümrük birimleri talimat verdiğini belirtti.

İran’dan getirilerek Hakkari üzerinden ülkeye sokulmak istenen sahte balların önüne geçebilmek için gerekli çalışmalara başlanıldığını belirten Vali Gürbüz "Şemdinli balı adı altında satılan bal sahtedir. Bu bal bizim balımız değildir. Şemdinli balı Osmanlı dönemlerinden gelen bir baldır. Yöremize ait balın özelliği Kafkas ırkı arılar tarafından yapılmasıdır. Balımızın markasını kaybetmemeliyiz. Sivil toplum örgütleri ve kooperatifler balımızın markalaşması için biran önce çalışmalara başlamalıdır. Sahte bal satıcılarının önüne geçmek için elimizden geleni yapacağız" dedi.

Yıllardır Hakkari’de bal üreticiliği ve satıcılığı yapan Mesut Ege ise, İran balının Şemdinli balı diye pazarlanmasının bölge ekonomisine ağır darbe vurduğunu söyledi.

İran’dan kaçak yollarla Hakkari’ye getirilen ve kalitesiz olduğu için çok ucuza satılan balın, bölge arıcılığını olumsuz etkilediği belirten Ege, İran balının bazı kesimler tarafından ’Şemdinli balı’ diye satılmasını kabul etmediklerini belirtti.

Ege, Şemdinli balının doğal özellikleri ile ayrı bir özellik taşıdığını, kalite bakımından ülkede üretilen ballar arasında önemli bir yeri olduğunu anlatarak, "Ancak son zamanlarda kalitesiz ve kontrolsüz İran balının bölgeye girmesiyle bizim balın adeta önü kesildi. Şemdinli balı diye satılan sahte ballara dikkat edilmesi gerekir. Yetkililerden isteğimiz İran’dan bal gelişini yasaklasınlar. Bal tüccarları ucuz bala rağbet edip Şemdinli balı diye halka satmaktadırlar. Bu sebeple bizim ürettiğimiz sağlıklı bal elimizde kalmakta ve satmakta zorluk çekmekteyiz. Bazı insanlar kolay yollarla para kazanmak amacıyla İran’dan sahte bal getirmeye başladı. Bu durum bölge ekonomisine ağır darbe vurmaktadır. Vatandaşlarımız etiketsiz bal almasınlar." şeklinde konuştu.

Hakkari İl Tarım Müdürü Mehmet Gündoğdu ise, kaçak balların ülkeye sokulmaması için gümrük birimlerine uyarılarda bulunduklarını belirterek, bu konuda denetimleri sıklaştırdıklarını ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2005 Cumartesi 21:01:41
Güncelleme :6 Nisan 2005 Çarşamba 12:41:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
gürkan IP: 81.215.59.xxx Tarih : 6.04.2005 18:03:29
sözkonusu şahıs reklam yapıyor.en çok iran balını kendisi satıyor. tarıme sorabilirsiniz.