27
Temmuz
2024
Cumartesi
HAKKARİ

'Sazlık' koruma altına alınıyor

Cilo Doğa Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tahir Yaşar, Zap Vadisi ve Yüksekova İlçesi’nde bulunan ’Sazlık Kuş Cenneti’ni koruma altına almak için çalışma başlattıklarını söyledi.

Cilo Doğa Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Hakkari Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Tahir Yaşar, dernek yöneticileriyle yaptıkları toplantı sonrası İHA muhabirine açıklamalarda bulundu. Yaklaşık 6 ay önce kurdukları derneğe 40 kişinin üye olduğunu belirten Yaşar, ilk olarak Zap Vadisi ve Sazlık Kuş Cenneti’ni koruma altına almak için çalışma başlattıklarını söyledi.

45 kilometrekarelik sazlık alanda bulunan 500 değişik kuş türünün koruma altına alınmadığı için nesillerinin gün geçtikçe tükendiğini ifade eden Yaşar, "Yüksekova bölgesi göç eden kuşların durak yeridir. Rusya’dan göç eden kuşlar, burada mola verdikten sonra Arabistan’a gidiyor. Dönüşleri de yine aynı güzergah üzerinde. Dünyanın en nadide kuşları olan pelikan, turna, flamingo buraya uğramaktadır. Sazlığın hem korunması hem de turizme kazandırılması lazım. Korunması halinde ilçeye de ekonomik güç katacaktır. Son yıllarda azalan sazlığın canlandırılması ile ilgili çalışmalar içerisindeyiz. Bu kuş cennetinde yeşil yabani ördek, küçük karabatak, küçük su çulluğu, sulluk, süleyman kuşu, kara akbaba, kumru, pullu leylek, karaçayak gibi birçok değişik kuş kuluçkaya yatmaktadır" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Mart 2005 Pazartesi 03:50:34
Güncelleme :21 Mart 2005 Pazartesi 03:53:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?