5
Mayıs
2024
Pazar
HAKKARİ

Şemdinli esnafı destek bekliyor

ŞEMDİNLİ ESNAFI DESTEK BEKLİYOR

Hakkari'nin Şemdinli İlçesi Esnaf Odası Başkanı Muharrem Tekin, devletin bütün kurumlarının kendilerine ait ait kantin, lokal ve yemekhanesinin bulunması, bunların devletin tüm araçlarından yaralanıp vergi vermemesinin haksız rekabete sebep olduğunu, kendilerini siftah yapamaz duruma getirdiğini söyledi.

Günden güne zor günler yaşamaya başlayan esnaf, çocukları ile çarşı merkezinde top oynayarak zaman öldürüyor. İlçe merkezinin tek ve en işlek caddesi üzerindeki görüntü, esnafın içinde bulunduğu durumu anlatmaya yetiyor. Haftanın ilk iş gününde öğleye kadar siftah yapamayan esnaf, iş yerleri önündeki caddeye park edilen araçları kaldırarak çocuklarına top oynatıyor. Çocukları top oynarken, onlarda izleyerek günü tamamlamaya çalışıyor.

İkinci kez Esnaf Odası Başkanlığı'na seçilen Muharrem Tekin, coğrafi yapısı itibarı ile her yönden stratejik bir konuma sahip olan Şemdinli'nin hiçbir kaynaktan yararlanmadığını söyledi Tekin; "Şemdinli, Irak ve İran devletlerine komşu olması ve her iki devlete sınırı olması göz önünde bulundurulduğunda; sınır ticareti konusunda önemli bir avantaja sahiptir. Ancak bugüne kadar sınır ticareti kapsamında getirilen uygulamalar bu ülkelerle herhangi bir ticaretin sağlanması engellenmiştir" dedi.

İl genelinde bulunan sınır kapılarının faal olmaması, mevcut Esendere Sınır Kapısı'nın da sadece sözde kalması halkı ve küçük esnafın ticaret yapmasının engellediğini belirten Tekin, bu neden ile çok sayıda vatandaşın farklı illere göç etmek zorunda kaldığını vurguladı. Tekin; "İlimizde tüm bu ekonomik yetersizliklerin yanında bu güne kadar ekonomik anlamda gelir getirecek ve insanımızın kendi yaşamlarını idame edecek bir iş veya ticaret sahası bulma noktasındaki imkanlardan da yararlanmaları

kısıtlanmıştır. Esnafımızın gelir düzeyi ve satın alma düzeylerinin yetersiz olmasının yanında devlet kurum ve kuruluşlarının tamamının özel kantin, lokal ve yemekhanelerinin bulunması, bunların vergiden muafiyetleri ve devletin tüm imkan ve araçlarından yaralandırılmaları, esnafımızla haksız rekabet içerisine girmekte ve küçük esnafın çoğu zaman vergi ve SSK prim borçlarını bile ödeyemez duruma düşmelerine neden olmaktadır" dedi.

Şemdinli esnafı olarak sorunlarının çözümlenmesi için bazı isteklerde bulunan Muharrem Tekin, şunları belirtti:

"İlimiz sınırları içerisinde bulunan yol kontrol noktaların fazla olması ve geçişlerin sağlanmaması nedeni ile ilçemizdeki ticareti engellemektedir. Ticaretin yoğunlaşması için kontrol noktalarının azaltılması ve geçişlerin hızlandırılması gerekmektedir. Polis ve askerin esnaftan alış veriş yapmaması nedeni ile diyalog kopukluğu oluşmakta ve bu durum ekonomik sıkıntının yanında güvensizlik ortamını da beraberinde getirmektedir. Kayıt dışı işportanın çoğalması esnafı olumsuz etkilemektedir. İlçede tek

bankanın olması nedeni ile esnafımız kredi alma konusunda zor şartlarla karşılaşmaktadır. İş yerleri sayısı hızla artmakta ancak ticaret potansiyeli aynı olduğundan sıkıntılara neden olmaktadır."

ŞEMDİNLİ ESNAFI DESTEK BEKLİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2010 Salı 15:47:02
Güncelleme :9 Şubat 2010 Salı 18:26:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?