4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Şemdinli yaralarını sarıyor

Şemdinli İlçesi’nde 1 Kasım 2005 günü bir otomobilde patlayan, 23 kişinin yaralandığı, 67 ev ve işyerinin zarar gördüğü bombanın yaraları sarılmaya çalışılıyor.

Patlamada zarar gören evlerin bir kısmı onarılırken, yerle bir olan işyerlerinin yapımı ise ağır aksak sürüyor. TOKİ tarafından yaptırılan ve 990 bin YTL’ye mal olacak iş merkezinin bu yılın sonunda tamamlanması bekleniyor. Belediye Başkanı DTP'li Hurşit Tekin, patlamanın ardından hazırladıkları projenin kabul edilmediğini belirterek, TOKİ’nin iş merkezini ihaleye çıkardığını söyledi. Tekin, “Bu işyeri 2007 yılında teslim edilecekti. Ancak inşaat çok yavaş ilerliyor” dedi.

Hakkari’nin patlamalarla en çok gündemde kalan ilçesi olan Şemdinli’de halen izler silinemedi. 1 Kasım 2005’te yaşanan patlama sonrası yerle bir olan işyerleri hala yapılmadı. Bir otomobilde meydana gelen patlamada savaş alanına dönen Şemdinli çarşısında 67 ev ve işyeri zarar görürken, 23 kişi de yaralanmıştı. Olay sonrası Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Şemdinli’ye gelerek proje hazırlanması halinde zararların en kısa sürede giderileceğini ve iş merkezinin yapılacağını söylemişti. Bunun üzerine Belediye Başkanı Hurşit Tekin bir proje hazırlayıp Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’na sundu. Ancak proje kabul edilmeyince TOKİ 11 dükkandan oluşan iş merkezini bir firmaya ihale yoluyla verdi.

Cumhuriyet Caddesi üzerinde inşaatına başlanan iş merkezinin 2007 yılında teslim edileceği belirtilirken, çalışmaların ağır aksak sürmesi nedeniyle bu süre 2008’in sonlarına bırakıldı. Belediye Başkanı Hurşit Tekin patlamadan sonra belediye olarak proje hazırladıklarını belirterek, “Ancak projemiz gerekçe gösterilmeden reddedildi. Bunun üzerine TOKİ ihale yoluyla kendi projesini bir firmaya vererek inşaatı başlattı. 11 dükkanın yapılacağı iş merkezi 990 bin YTL’ye mal olacak. Yaklaşık 2.5 yıldır bekleyen esnafımız perişan oldu. Umarız bu dükkanlar bu yıl sonunda esnafımıza teslim edilir” dedi. İşyerleri bir türlü tamamlanmayan esnaf ise umutla dükkanına kavuşacağı günü bekliyor.

Şemdinli'de ikinci olay

HAKKARİ’nin Şemdinli İlçesi’nde 1 Kasım 2005’te meydana gelen patlamdan 8 gün sonra da 9 kasım 2005’te PKK hükümlüsü Seferi Yılmaz’a ait Umut Kitabevi bombalanmış bu olayda da Mehmet Zahir Korkmaz hayatını kaybederken 5 kişi yaralanmıştı.

Atılan bombayla ilgili Astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ile PKK itirafçısı Veysel Ateş ’Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmaya yönelik eylemde bulunmak, adam öldürmek ve adam öldürmeye teşebbüs etmek, şuç işlemek için anlaşmak’ suçlarından 19 Haziran 2006’da 39 yıl 10 ay 27’şer gün hapis cezasını çaptırılmıştı.

Ancak karar Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi tarafından 16 Mayıs 2007’de eksik soruşturma gerekçesi ile bozulmuştu. Askeri Mahkemeye gönderilen ilk duruşmada tutuklu astsubaylar Ali Kaya, Özcan ildeniz ile PKK itirafçısı Veysel Ateş tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

.
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2008 Cumartesi 12:52:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?