4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Serçeler 1 yıllık mashsulü kül etti

Hakkari'nin Yeşilbulak köyünde 2 kuşun sebep olduğu yangında 35 nüfuslu Mete ailesinin 1 yıllık mahsulü kül oldu.
Edinilen bilgiye göre bu sabah saatlerinde Hakkari merkeze 75, Yüksekova ilçe merkezine ise 50 kilometre mesafede bulunan Yeşilbulak köyünde çıkan yangında binlerce bağ ot ve buğday kül oldu.


Köylülerden edinilen bilgiye göre yangın, sabah saatlerinde köyde bulunan trafoya konan serçe sürüsünün yüksek gerilim hattında kısa devreye yol açması ve çıkan kıvılcımların trafoya 5 metre mesafedeki otlara sıçramasıyla çıktı.
35 nüfuslu Mete ailesinin reisi Ali Mete, zararının 10 bin YTL civarında olduğunu belirtti. 1 yıllık mahsullerinin 2 saat içerisinde yok oluşunu çaresizlik içinde izlediğini belirten Mete, zararının karşılanması konusunda yardım beklediğini söyledi. Yüksekova ve Hakkari Belediyesi itfaiye ekipleri ile beraber köye ulaşan TEDAŞ ekipleri ise yangınla ilgili incelemelerde bulundu. TEDAŞ yetkilileri, trafoya 50 metre mesafede ev kurulmaması, meyve ağaçları dışında ağaç dikilmemesi ve ot istif edilememesi gerektiğini, köylüleri bu yönde sürekli uyardıklarını belirtti.


Köy sakinlerinden Salih Dalmaz ise evlerin 40 yıldır kurulu olduğunu ancak trafonun 4 yıl önce kurulduğunu belirterek suçun TEDAŞ' ta olduğunu, trafonun buradaki imara göre yerleştirilmediğini iddia etti. Dalmaz, "Sabah 07.30 sularında bu kuşların yüksek gerilim hatlarında kıvılcım çıkmasına yol açması ve çıkan kıvılcımların ota sıçraması sonucu yangın çıktı. Biz hemen Bağışlı Jandarma Karakol Komutanlığı'na, Hakkari Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekiplerine ve Yüksekova Belediyesi itfaiye ekiplerine haber verdik. İlk olarak Yüksekova Belediyesi köye ulaştı. Binlerce bağ ot, yonca ve buğday kül oldu. Bu otlar ekilip biçilene kadar çok emek sarf ediyoruz. Kolay değil böyle bir anda kaybetmek" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2007 Perşembe 19:13:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?