4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Sıcaklar Sülük Göleti'ni kuruttu

Hakkari'de bahar yağmurlarının ardından taşarak onlarca evin hasar görmesine neden olan Sülük Göleti'nin bir bölümünün kurumaya başlaması vatandaşları şaşırttı.

Hakkari'nin tek mavi göleti olan Aşağı Merzan Mahallesi'ndeki Sülük Göleti, her yıl karların erimesiyle birlikte taşarak onlarca evin zarar görmesine ve birçok ailenin ise evsiz kalmasına neden oluyordu. Birçok vatandaşın boğularak hayatını kaybettiği, 700 metre uzunluğunda ve 500 metre genişliğindeki göletin sularının bir bölümünün küresel ısınmayla birlikte çekilmesi vatandaşları şaşırttı. Suların çekilmesiyle birlikte çocukların rahatlıkla yüzebildiği göletin birkaç yıl içersinde tamamen kuruyabileceği belirtildi.

 
Tapulu arazisi içerisinde bulunan göletin bahar aylarında taşarak birçok eve zarar verdiğini ifade eden Şükrü Elmas adlı vatandaş, bu nedenle göletin mahalle sakinlerinin korkulu rüyası haline geldiğini söyledi. Hakkari Valiliği'nin bir zamanlar içine 4 bin adet alabalık yavrusu attığını belirten Elmas, içinde 20 ile 30 kiloya kadar çıkan balıkları tutmaya kimsenin cesaret edemediğini ifade etti.

Elmas, "Gölet suyunun ise nereden geldiğini kimse bilmiyor. Bir zamanlar tarım alanlarımızın tamamını gölet suyuyla suluyorduk. Dipsiz olduğu için yanına yaklaşmaya ise kimse cesaret edemiyordu. Havaların ısınmasıyla birlikte bir bölümü çekilmeye başlayınca etrafındaki otları biçerek bir kısmına ise meyve fidanları diktim. Gölettin aniden kuruması bizleri bile şaşırtmıştır" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2007 Salı 17:58:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?