4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Sınırdaki hamarat kızlar

Irak sınırında bulunan Hakkari'nin Çukurca ilçesinde açılan seracılık kursuna katılan ve hamarat çalışmaları ile sera bahçesine canlılık getiren genç kızlar, ev işlerinde olduğu gibi bu konuda da hünerlerini, başarılarını sergiliyorlar.

Bir zamanlar yörenin örf ve adetlerine göre pazara bile çıkamayan kızlar, şimdi açılan kurslarda çeşitli eğitimler görüyor, meslek sahibi oluyorlar. Bir süre önce Hakkari Valisi Ayhan Nasuhbeyoğu'nun girişimleri sonucu Çukurca Kaymakamlığı, İş Kur Genel Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi ve İlçe Tarım Müdürlüğü işbirliği ile açılan 'Seracılık Eğitim Projesi' kapsamındaki kursa 11 genç kız da katılıyor. Toplam 22 kursiyere, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nde yapılan kursun ardından Yeşil Çeşme Mahallesi'nde kurulan serada uygulamalı olarak eğitim veriliyor.

İlçe Tarım Müdürlüğü Sera Teknikeri Kasım Pehlivan, uygulanan proje kapsamında kursiyerlere sera yapım tekniğini teorik olarak gösterdikten sonra bahçede uygulamalı olarak eğitim verdiklerini söyledi. Kursa bay ve bayanların büyük ilgi gösterdiğini anlatan Pehlivan, katılımcıları ayrıca günde 9,5 YTL gibi bir ücret verildiğini, kursiyerlerin böylece aile bütçelerine de katkıda bulunduğunu belirtti.

Kursa katılan Rıfat Karanfil, Kader Bayrak ve Fatma Ertunç ise, seracılık kursu sayesinde meslek edinirken aile bütçelerine de katkıda bulunduklarını belirttiler.

Kursiyerler, işsizliğin had safhada olduğu ilçede gençlerin istihdam edilmesi için bu tür kurslara ağırlık verilmesi gerektiğini anlatarak "İlçemiz huzur ve sükunet içindedir. Ancak bazı yayın organları Irak sınırında meydana gelen olayları ilçemizde olmuş gibi göstermektedir. En çok bizi üzen de budur. İlçemizin adı sürekli olaylarla anıldığı için Batıya gidince Çukurcalı olduğumuzu söyleyemiyoruz. Birilerinin artık buna dur demesi gerekir. İlçemizde Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde nakış, giyim, kimim, boyama, okuma-yazma, güzel konuşma, turizm ve İngilizce kursları açmış ve bu kurslara yüzlerce kişi katılmıştır. Bu güzel hizmetleri gömemezlikten gelen bazı zihniyetler ilçemizi sürekli kötülemektedirler. Bizler bir zamanlar dışarıya bile çıkmamıza izin verilmeyen kızlar olarak bu kurslara katılıyoruz. Eski zihniyetler geride kaldı. Bizler bayanlar olarak da her faaliyete varız. Ancak ilçemize hizmetlerin gelmesi için ilçemizi kötülemekten vazgeçsinler" şeklinde konuştular.

.
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2008 Salı 13:49:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?